Sveriges största släktbok
I går var vi inbjudna på en kopp kaffe hos en familj som liksom hustru Person ägnar sig åt släktforskning.

Orsaken var att de ville visa oss världens kanske mest omfattande släktbok.

Verket som består av fem böcker behandlar den sk Långarydsläkten med Våthultsstammen.

Det är ett mastodontverk. Den utgår från ett par 16 generationer tillbaka och har tagit 30 år att färdigställa.

Sammanlagt omfattar den ca 140 000 personer. Det är inte klokt. Tyvärr är det bara en oändling massa namn, inga levnadsbeskrivningar. Det dock utgör ett fenomenalt underlag för fortsatt forskning.

Visst är jag imponerad, men samtidigt tycker jag att det är lite trist att ägna sitt liv åt en enda sak. Men vi är alla olika och vi skall nog vara tacksamma att det finns sådanda eldsjälar.

Förresten vet ni vad en sexman är?? Ja, inte vad ni tror!!

Nu får ni grunna!!

Hej så länge!!

Vårtecken mitt i vinternDet har ju varit en rejäl vinter för våra förhållanden. Det är inte utan att man blir lite trött på den ibland.

Men efter sol kommer solsken, så ock kan man börja skönja vårtecken ute i naturen.

Hustru Persson och jag var i Erikstorp och gick motionrundan häromdagen. Plötligt hörde vi en blåmes sjunga i det bistra vädret. Han brukar var bland de första vårsångarna. Även hans kompis talgoxen brukar vara tidig. Man blir glad, än finns det hopp, våren är på väg, även om det lär dröja ett bra till tag innan vinterkylan har gett med sig.

På vandringsstigen får vi plötsligt syn på några knoppar på marken - se bild. Det är bitterskråpen som har vaknat till liv. Den är väldigt sällsynt. Jag har skrivit om den tidigare. Många har nog sett den, men inte vetat vad det varit för en växt. Fullt utvecklad är den väldigt lik vitskåpen, som är sällsynt även den. Kul att ha den här.

Min son Stefan tipsade mig om en trevlig sait www.temperatur.nu På den kan man följa temperaturen dygnet runt på ett flertal platser bl a Landskrona och Höllviken och en massa andra platser därtill. Har man bonnablod i kroppen så vill man alltid veta hur vädret är.

Nu håller jag för den här gången.

Vernissage på Gamla Stadens GalleriGamla Stadens GalleriDet började snöa tidigt i morse. Och så det vräkte på!!! När det lugnat ner sig ägnade jag en styv timme åt snöskottning, både inne på gården och på Storgatan.

Kommunen bryr sig inte om att ploga vår lilla gränd. Just nu är den ganska så igenkorkad. Får väl försöka ringa på måndag, men jag vet på förhand att det inte kommer ha någon större effekt. Det är visst slut på pengarna eller så är det på viljan.

Galleriet här på gränden ska ha vernissage idag. Jag tycker faktiskt synd om dem i detta snöoväder.

Vi gick i alla fall dit. Har inte mer än 50 meter att gå.

De flesta av tavlorna kommer från f.d. Galleri Malen i Borstahusen. Hjördis Svensson som drivit det har beslutat av avyttra en del av sin gedigna konstsamling.

Jag tog några bilder för att visa en del av utbudet.

Nu får det räcka för idag,

Vintervädret fortsätterVintern har tagit Sverige på sängen. I Landskrona går det inte att få ta på en snöskyffel. Det är slut överallt. Som tur var försåg jag mig i god tid.

Häromdagen köpte jag det sista paret broddar som fanns på apoteket. Det går inte att beställa fler, sa de. Ja, nog är det en konstig vinter.

Jag har gått och dragit på mig en förkylning så det har mest blivit inomhusvistelse. Jag håller på med mitt gamla projekt att lägga in mina gamla diabilder på datorn och sen köra ut dem på CD-skivor. Just nu har jag avslutat en bildserie från 1971 då jag ledde en studieresa till Kenya för några etiopiska studenter. Minnena ramlar på en.

I övrigt händer det mycket. Per Oscarson och hans fru tycks tragiskt ha omkommet i en brand.

Ett plan från Göteborg till Umeå tappade massor med höjd när trycker i planet kollapsade.
Jag har själv med när nåt liknande hände. Vi var på väg från Frankfurt till Johannesburg när planet, en jumbojet, tappade höjd. Allt kom så plötsligt. Plötsligt flög vi som vantar inne i planet. Jag flög upp i luften så innertaket gick sönder, sen föll jag ned och hamnade under sätet. Där låg jag lugnt när nästa dykning kom. Jag har full förståelse när de tyckte det var mycket obehagligt. Vårt plan kom lyckligt fram. En av mina kompisar fick dock stanna på sjukhuset ett par dagar. Vi for vidare med ett annat plan till Mocambique.

Vi har varit ute med bilen och tittat lite på fåglar. Passade på och tog några vinterbilder. Det är väldigt vackert ute över sundet.

För säkerhet skull har jag broddarna på mig när jag sitter och skiver. Det är bäst att ta det säkra före det osäkra.

I kväll är det trettonafton och det skall vi fira.

Vi hörs!!!

Farväl till 2010

I gårkväll tog vi förväl av det gamla året.

Vi hade dukat med räkor och ett gott vitt vin som vi avnjöt medan vi tittade på TV.

Vi såg "Grevinnan och betjänten" för femtielfte gången. Förr brukade jag skratta hejdlöst åt spektaklet. Nu tyckte jag enbart det att det var tragiskt och trist. Av nån konstig anledning skall man ändå titta på den.

Sen blev det "After Dark". Den var väl bättre men man kände inget nyhetens behag.

Så kom äntligen nyårsvakan. Tommy Körberg bra som vanligt och så kom Jan Malmsjö. Han började som han brukade, men sedan gjorde han en egen variant på avslutningen. Det ska bli kul att se vad tidningarna skiver. Han kände väl sig uttjatad han också.

Ja, så är året slut och ett nytt har börjat. Vi har framförallt önskat oss att vi får behålla hälsan någerlunda.

Hur var då 2010? Ja, mycket var väl bra, men framförallt minns vi att vi haft en del problem med hälsan.

Hustru Persson bröt högra armen och tummen på den vänstra i våras och sen har hon kämpat hårt för att komma tillbaka. Det gladde mig när hon idag sa att hon kände sig nästan helt återställd. Det var väl ett fint slut på året.

Själv fick jag reda på att jag led av kronisk lymfatisk leukemi, Kll. Det gjorde att jag tappade i vikt och att allmäntillståndet försämrades. Jag fick i år genomgå 4 behandlingar med cytostatica  till min glädje med mycket gott resultat och jag börjar nu återfå min gamla fina rondör.

Vi har inte åkt på några utlandsresor av förklarliga skäl, men nu satsar vi på det nya året.

Jag slutar med att önska alla mina läsare ett riktigt Gott Nyrr År!!!!

RSS 2.0