KulturnattKarin Brunk Holmqvist

I går kväll var det kulturnatt i Landskrona med en massa aktiviteter.

Vi gick ut på kvällen. Lite kuturella är vi ju.

Först var vi på stadshuset där vi tittade på trådbussarna. En kille från miljöpartiet talade varmt för dem. Man har nog varit lite väl gnällig. Trots en hel del fördelar är de inte särskilt flexibla, men det gäller även för spårvagnar och tåg. Lärde att det fanns ca 300 städer i världen som har trådbussar.

Elverket i Landskrona fyller 100 år. För att göra oss påminda om de stora framsteg som gjorts släcktes all gatu- och torgbelysning ned i gång i timmen. Vi var ute på Rådhustorget. Det blev väldigt mörkt. Efter fem minuter tändes belysningen igen.

Vi trevade vidare till biblioteket. Där skulle en av mina favoritförfattare hålla föredrag. Karin Brunk Holmqvist!!

Karin är från Tomelilla. Hennes första bok heter "Potensgivarna". Jag låg dubbel av skratt när jag läste den. Har ni inte läst den, gör det!!!

Karin bjöd på en timmes förstklassig underhållning. Inte en död minut. Mycket skratt, men också en hel del allvar.

Karin har kommit ut med en ny bok. Den handlar om två 80-åriga damer som hamnar på hemmet, men de tycker livet är allt för tråkigt. Därför beslutar de sig för att sätta in en kontaktannons och sen blev ingenting sig likt. Hustru Persson köpte boken, Det skall bli ett sant nöje att läsa den.

När vi hört Karin tyckte vi det räckte. Vi gick hem och lyssande på ett två timmars program om tornedalsfinskan och dess framtid. Mycket intressant.

Nu får det vra nog. Fader väl!!!

KamratmöteVarbergs naturrum på GetterönBockstensmannen mördas och pålasBesök på marinmuséet utanför Varberg

Agronomerna från årskurs 54 som bor Skåne och Halland brukar träffas ett par gånger om året för att upprätthålla och odla kontakterna.

Denna gång gick färden till Varberg.

Sven h'Atlas Johansson hade ordnat ett mycket ambitiöst program.

Första besöket gick till en av Volvos underleverantörer, Aututube i Varberg.  Företaget krökte rör, rör i det oändliga. Det var mycket intressant att hur robotarna krökte rör. Det fanns rör för det mesta, A/C, bensin, olja, ja till och med för regnvatten. Det kärva ekonomiska läget lade naturligtvis lite sorti på stämningen, men en mycket duktigt guide gjorde att besöket blev mycket minnesvärt.

Med krökta rör i huvudet förtsatte vi till Varbergs naturrum. Härlig utsikt med massor med fågel; grågäss och vitkindade gäss i stora mängder och enstaka kanadagäss. Naturrummet var också sevärt.

Avståndet var ej långt till fästningen, där bockstensmannen, var största dragplåstret. På bilden kan ni se hur han pålades fast i mossen för att inte komma upp igen. De var tydligen ganska skraja för honom.

Det sista besöket gick till ett privat marinmuséum. Det fanns så mycket prylar så jag har ännu inte fattat det. Det handlade mest om utombordsmotorer och Svenska Amerikalinjen. Ja, det var inte måttligt. Plötsligt kommer jag att tänka på talesättet: den som har flest prylar när han dör, han vinner.

Så for vi hem till Sven. En varm och god ärtsoppa med varm punch smakade verkligt gott.  Efter en stunds samvaro var det dags att fara hem.

Tack för en minnesvärd dag!!!

StenskriftNils Poppes gravsten på Allerums kyrkogård


Hej igen!!


Det finns en hel speciella texter på gravvårdar.

Den kanske mest kända är kanske den över Piraten på Ravlunda kyrkogård. Den känner ni säkert alla till, eller hur.

I dag tog vi en sväng till Allerums kyrkogård för att ta en bild av Nils Poppes gravsten. Den är ju alls lika känd som Piratens, men jag tycker hans humor lyser igenom. Har ni svårt att läsa texten så står där " hälsa och säg att jag ligger på Allerums kyrkogård". Han skulle kanske ha lagt till "om nån ringer", men det gjorde han inte.

På tal om det så kommer jag ihåg en annan text. Det stod: "Här vilar f.d. änkan + namn". Jag vet fortfarande inte riktigt vad hon menade.

Nu håller vi. Hej!!!


Blixtvisit i StockholmHustru Persson och bloggaren njuter av de etiopiska delikatessernEtiopiska specialiteter: brödet injera, ägg och kyckling, kött och linser, keso mmVegetariskt traditionellt alternativTredje alternativ för den som inte gillar injeran: burgo och linser med hot såsEtiopiskt öl. (Etiopiska bokstäver överst på flaskan)


Ja, hejsan!!!

Så träffs vi igen!

Vi har varit upp i Kungl. huvudstaden under långhelgen.

På fredagen var det framför allt besöket  på den anrika Oskarsteatern som gladde oss. Där vi såg "My fair lady" med strålande skådespelarprestationer. Jan Malmsjö var i högform och körde i ett tempo som ingen annan kom i närheten av. Tala om krutgubbar!!
De bärande rollerna hade Helen Sjöholm och Tommy Körberg. Även en omusikalisk typ som bloggare Person njöt av föreställningen med fulla drag.

På lördagen körde Christian och jag en liten kyrksafari med bl. a. besök i Enköping och Märsta. Speciellt domen i Enköping är imponerande.

På kvällen tände det till på riktigt. Då var det besök på för oss anrika etiopiska restaurangen "Abbesinia". Vi hälsade glatt värdinnan på amarinja och hon gav oss en välkomnande kram. Vi intog en strålande måltid, varierad efter den enskildes önskemål. Etiopisk mat är hot!!! och jag tog för säkerhet skull av mig tröjan för att jag inte skulle svettas för mycket. 
Ännu en oförglömlig måltid.

Vi hörs snart igen får vi hoppas. Hej då!!

Hyllning till Peter Broberg

Tjenare!

Peter Broberg har varit vår granne under många år, nästan 40. I fjol lämnade han det jordiska.

För oss har Peter framförallt varit en granne. Vi har hälsat, bytt några ord lite då och då, men jobb har vi aldrig pratat.

Peter var långt större än man kunde ana.

I dag hade Skånska Akademin ordnat ett symposium över Peters storhet som arkitekt, visionär och humanist.

Vi höll till i Landskrona teater och den var fylld till sista plats. Vi kände oss hedrade att vi blivit inbjudna.

Vi fick genom en lång rad föredrag klart för oss vilken kapacitet Peter varit. Som jag förstod det låg Peters storhet i att han alltid satt människan i centrum vid stadsplanering, vilket oftasts försummats.

Peter hade under alla år kämpat för det skånska och för Skånelands berättigande.

TV-kändisen Bertil Svensson höll en timmes föredrag över Peter och han sinne för humor.

Peter var förvisso en stor man och han blev vederbörligt hyllad.

Det finns en minnessten över Peter på Landskronas kyrkogård; hans aska spreds över Öresund.

I morgon bitti far jag till huvudstaden för att se "My fair lady".

Nu håller jag kväll.

Ciao bambini!!

RSS 2.0