Landskrona blir stadLandskrona stadsvapenLennart Söderberg stadfäster att Landskrona åter blivit stadVårblommorna får symbolisera vårdagjämningen

Om fyra år skall Landskrona fira 600årsjubileum.

Det är en stor sak för vår lilla stad, för stad är den numera. I dag var det stort pådrag på Rådhustorget för att uppmärksamma detta. Vid denna tid 1413 fick orten stadsrättigheter och namnet Landskrona - landets krona. Tidigare hette den Södra Säby och var bara en liten by. Detta namn fanns angivet från en dansk jordebok från 1200-talet.

Som sagt flaggade man med stadens vapen, som funnits sedan 1600-talet. Vidare bjöd man på stadens medborgare på våfflor, men kön var så lång att jag gav upp redan på ett tidigt stadium. En av kommunens starka män, Lennart Söderberg, kungjorde att Landskrona nu blivit stad igen. Han lämnade en del historiska data och vi slutade med att hurra ett trefaldigt leve med anledning av stadens danska tid följt av ett fyrfaldigt leve som syftade på svenska tiden.

Samtidigt startade han ett tidur som anger  hur många dagar, timmar och minuter det var kvar till 600-årsjubileet. Det skall placeras på olika platser i staden fram till 2013.

Idag är det också vårdagjämningen. Jag tyckte faktiskt att det var vår i luften när jag var ute och tittade på vårfåglar.  Gråhakedoppningen hade anlänt och det var extra roligt.

Nu sätter jag punkt.

Lite om papegojor


 

Gulhuvad Amazon


Hej alla diggare!!!

Häromdan var hustru Persson och jag ute och förbättrade konditionen. Vi tog vägen nerför Hilleshögs dalar och kom ner mot havet vid Rustningshamnen.

Här har jag en kompis som har papegojor, sa hustru. Låt oss ringa på!

Vi blev väl mottagna och fick följa med till voljären. Även om jag varit fågelskådare i många år så vet jag inte så mycket om papegojor.

Vi fick först hälsa på Nisse som just hade blivit pappa. Nisse var en grå Jacko. Vår värdinna berättade om Nisses kärleksliv. Det är tydligen mycket svårt att hitta en lämplig partner som man vill föröka världen med. Hon hade provat med sex hannar innan det passade, sen gick det bra.

I nästa del av voljären fanns ett par gulhuvade amazonpapegojor. Vi hade visserligen varit i Amazonas, men dem hade vi inte sett. De levde i en annan del av Amazonas, inne i Brasilien.

I den tredje och sista delen fanns ett par ädelpapegojor, som lever på Nya Guinea och de där trakterna. Jag såg bara honan och hon var  väligt fin.

Det var väldigt kul att se dessa fåglar, men det vat minst lika roligt att möta en person som så hängivet ägnade sig åt dessa djur.

Det var inte lätt att plåta dem för de satt inne i voljären. Ett bra tips är att gå in på Googles och sedan skriva namnet på arten och sen klicka på bilder.

Hej! Vi hörs!!

The revival of en gammal bloggare

Hej allihopa!

Det har varit skralt med bloggandet den sista månaden. Men så kan det bli ibland.

Mycket har hänt. Jag har fyllt år - inte hundra men inte så långt därifrån. Vi var uppe hos Annika strax innan det skedde. Det avfirades med ett besök på Kinarestaurangen i Mora. Förresten tack för alla trevliga vykort och andra hälsningar.

Sen var vi på besök hos Sven och Gunilla uppe i Varberg. Trevligt och välfyllda fat och skålar som vanligt. Därefter for vi Rea i Växjö, där vi tände ett ljus på svåger Nisses grav. Det är ett år sen han gick bort.

Jag läste på besöksfrekvens på bloggen och såg till mig glädje att jag haft ett flertag läsare så sent för några dagar sedan. Det gläder ett gammalt bloggarhjärta.

Våren är på gång. Det har redan kommit en massa vårfåglar. Jag har sett både lärka och stare för att inte tala on gravand och tofsvipa och även någon enstaka trana har passerat min sydliga metropol.

Läste att Guinea-Bissaus president hade blivit skjuten. Han var president redan när vi var där nere 1992-94. Han  var inte särskilt populär så vitt jag minns, men han var inte särskilt extrem. Kommer ihåg att jag var med vid invigning av ett skogsprojekt. Vid lunchen kom jag att sitta ganska nära honom. Han begärde in ett stort glas whisky, som han svepte före maten. Frid över han minne.

Det blev litet blandad kompott. Skall försöka lägga in några bilder i fortsättningen och att bli lite mer strukturerad.

Sätter punkt för den här gången. Ha det!!!!

RSS 2.0