Besök från Dalarna och lite trädgårdskonstLinus har fått syn på en motorcykeloch hela gänget ansluterTrädgårdsflottar på vallgravenDen vinnande flotten


Sommaren går mot sitt slut.

Vi har haft besök från Dalarna. Linus och Annikas arbetskompis Anna med make Lasse och son Johan.

De  betade av Skåne och en del av Danmark och Tyskland.

Vi gjorde lite små utflykter tillsammans. Besökte Citadellkolonierna och beundrade de fina flytande trädgårdsarrangemagen på vallgraven vid konsthallen. Vi röstade på den vi tyckte var bäst, men den vann naturligtvis inte.

Vi blev bjudna på kaffe och morotskaka ute på Flinckmans kafé i Sireköpinge. Och så passade vi på att titta på den fina kyrkogården invid kyrkan.

Skåne har alltid lite fint att bjuda på-

Tingeling!!!!

Ny vernissage på grändenKonstnären Håkan Berg ställde ut sina alster på Galleri Gamla Staden som ligger på vår lilla gata.

Jag hade aldrig hört talas om honom tidigare. Han bor i Maglehem nära mina hemtrakter.

Jag visar ett axplock av hans tavlor. Själv hade jag lite svårt att finna tråden i hans konst, men konst är alltid konst. Var och en får göra sin tolkning.

Tycker det är kul att vår gränd har blivit lite kulturell.

Jag kommer igen!!!!

Översvämning i källaren eller en gårdskarls vånda!Översvämnining i källarenBloggaren ringer jourtelefonen


I natt regnade det ordentligt. Jag funderade om det kunde vara risk för översvämning, men jag var ganska lugn för vi har två grundvattenpumpar i källaren.

I morse gick jag ned gör säkehets skull och kollade. Och se hela brunnen var full av vatten dessutom fanns det en del vatten på golvet. Det visade sig att ingen av pumparna fungerade.

Sedan vidtog ett långdraget ringande. Jag försökte först hos kommunenens jourtelefon. Efter si så där en timmes väntan kom jag fram. Jag frågade om jag kunde få låna en grundvattenpump. Frågan bollades vidare. Svaret blev att de hade inga pumpar. Då försökte jag hos räddningstjänsten. Efter vederbörlig väntan kom jag fram. Det var OK. Kom bara hit och hämta den. Jag gjorde så. Jag provade men si propparna gick så fort ja kopplade in pumpen.

Det måste vara nåt elektriskt. Ringde ånyo jouren. Kom fram efter en timme. Vårt ansvar går bara fram till huset, sa de. Basta. Ring till de olika elfirmerna. Jag kan väl försöka, sa jag, med det är söndag så chansen är nog liten. Kom igen om du inte fått något napp så kanske jag kan hitta på något sade den vänlige mannen.

Ringde alla firmerna. Inget napp. Ringde jouren igen. Jag har talat med en elektriker som heter Christer, sa han. Han kan nog hjälpa dig. Jag har bett honom ringa.

Jag väntade, Efter en kort stund ringde Christer och jag förklarade min belägenhet.

Han kom och redde ut problemet. Tänk vad bra det är med riktiga fackmän.

Det visade sig att vi kände Christer sen gammalt. Han hade varit hos oss flera gånger då han jobbade för en annan firma,

Slutet gott allting gott.

Ny tubkikareFoto: Hustru Persson

Bloggaren har skaffat sig en ny tubkikare, Märke OLIVON T-80ED.

Bäva måtte fåglarna.

Har ni provat på huvudmassage???MassagespindelBloggaren masserar huvudet


Nog finns det märkliga saker i denna värld. Det är inte bara Hubbe.

Nu har bloggaren skaffat sig en pryl för massage av huvudet. Egentligen fick jag den som bonus när jag handlade.

Hur som helst. Huvuvudmassage kommer från aborginerna i Australien.

Massage lär aktivera nervbanorna. Vidare skall den lindra huvudvärk och öka koncentationsförmågan.

Jag masserar på och väntar att något positivt skall inträffa.

Vi hörs!!!

Älgsafari med våffla


När hustru Persson fyllde år sist fick hon en upplevelsepresent av sin barndomskamrat Walther att av hämtas vid lämpligt tillfälle.

Äntligen var tiden lämplig och vi styrde kosan mot Markaryd där Walther med hustru Ulla bor.Den första vi träffade var den tänkande gräsklipparen Hubbe som var fullt sysselsatt med att hålla gräsmattan i trim. Han jobbade fulltime. Med hjälp av en dator var han styrd att sköta sig själv. När orken började ta slut begav han sig till sin lilla bod där han laddade upp nya krafter. Helt fantasiskt.Hubbe inne i sin bod för uppladdning. Hustru Persson och Walther beundrar underverket.

Efter en god lunch begav vi oss ut för att hämta presenten.Vi for till Smålandet Markaryds älgsafari i Walthers bil. I hägnet fick man följa en slinga. Djuren gick alldeles fria inne i hägnet.Bilkön var stundom lång. En ungälg smakar på lite löv från resenären beundrad av en grabb i bilen bakom.Ytterligare en älg som bli frestad av en lövruskaHär har vi tjuren Karl med sina stora horn i bastI ändan på hägnet fanns bisonoxarnaHär den stora tjurenoch en kooch en kalv men ingen Buffalo BillEfter safarin bjöds vi på goda våfflor som vi lät oss väl smakaOch så avslutade vi med lite historia på Ulvsbäcks prästgård, där Gustav II Adolf och Christian IV hade häftiga dispyter.


Vi tackade värdparet för en jättefin dag och styrde kosan mot landets krona.

En liten upprustningVår nya duschkabin!!!

Som ni vet bor vi ett gammalt hus. Mycket av inredningen har nog lite svårt att matcha nutidens krav.

Men vi har varit pragmatiska. Så länge det funkar så är det good enough for us.

Men ibland gör det inte det. Hustru Persson bröt arm och tumme för tre månader sedan. Då kunde hon inte ta för sig längre som hon brukade.

I tvättstugan har vi ett gammalt badkar, som vi brukar stå och duscha i. Plötsligt fungerade det inte länge.

Vi måste slänga ut badkaret och fixa en duschkabin så att man kan duscha utan att riskera livet.

Sagt och gjort. Vi kontaktade våra hantverkare. Trots att de är oss trogna tog det en hel del tid. Men nu har de kaklat väggen, satt upp en ny vattenväxlare (eller vad det nu heter) och fixat duschdraperiet.

Så nu åkte badkaret ut. Duschen är klar och vi har invigt den till belåtenhet. Fast vatten blev inte riktigt hett.

Vi kontaktade vår serviceman för fjärrvärmen. Han kom på stuts och efter en halvtimmes arbete hade han fixat vattentemperaturen och allt var perfekt.

Det är fantastiskt att bo i en liten stad som Landskrona. De man behöver finns runt omkring oss.

Livet leker!!!!

Jag fick en bukett röda roserIdag var hustru Persson ute en sväng. När hon kom tillbaka ropade hon att hon hade en sak till mig.

Hon gav mig en bukett av de rödaste roser.

I dag är det 3 månader sedan jag blev opererad i min arm, sa hon. Jag vill ge Dig denna för att Du varit så bussig och ställt upp när jag så väl behövt det.

Fattas bara annat!!! Hjärtligt tack fär roserna.

Nu står de i en vas på bordet.

Det är klart att man blir glad när det man gjort uppskattas.

Speciellt glad är jag för att hustru blir bättre dag för dag.

En vacker dag har hon glömt att hon bröt armen.

Myrsnäppan hälsar på

Nu är högsommaren över. Man märker det inte minst på vadarnas sydsträck.

Vi har ju ett fint fågelområde ute vid Saxåns mynning. Där finns även ett fågeltorn, där man kan titta på fåglarna utan att störa dem. Under hela häckningstiden råder tillträdesförbud, men man kan följa med vad som händer uppe från tornet om man har en hyfsad tubkikare.

På sista tiden har vi haft gott om flyttfåglar; vitkindade gäss, en massa vadare som gluttsnäppor, grönbenor, kärrsnäppor, skogssnäppor, brushannar m.m.

I dag dök det upp en riktig raritet, en myrsnäppa. Det kom ett tidigt SMS, så det var bara att fara ut och skåda. Efter en tids letande hittade jag den där den gick ute på en revel och pickade i sig lite behövlig proviant inför fortsatt resa. Jag tror inte att den påträffats i Landskrona tidigare. Hur som helst var det en kanongrej inom vår lilla värld!!!

Tankarna går tillbaka till tidigt 60-talet då vi bodde i Jokkmokk. Jag minns att jag var i Muddus nationalpark för att titta på fågel. Vi var ute i den ljus natten. Då både hörde och såg vi myrsnäppan spela. En mycket minnesvärd upplevelse.

Så idag, ett välkommet återseende!!!!!

Nu ser jag framåt mot nästa raritet.

Utgrävningar i ÖrjaÖrja by och utgrävningsområdet strax västerut.

Ett stort danskt transportföretag, DSV, skall etablera sig i Landskrona närmare bestämt på området väster om motorvägen.

Det är ett jätteprojekt. Man har sagt att det kommer att sysselsätta ca 1000 personer och att ett område motsvarande 80 fotbollsplaner behövs för deras verksamhet.

Innan det hela drar igång måste området undersökas av arkeologer.

Vi var där på en visning i gårkväll. Man hade valt ut ett område väster om Örja gamla by for närmare undersökning. Inte mindre än 45 arkeologer med olika specaliteter var engagerade i utgrävningarna.
Vid visningen fick vi gå till tre olika stationer.På den första stationen gav utgrävningsledaren en allmän information. Man hade försökt följa bebyggelsen inom området genom århundraden. Man hade funnit fyra gårdar som funnits på ungefär samma ställe sedan medeltiden. Vi fick en inblick hur man arbetade. Säkert väldigt spännade.På den andra stationen hade man satsat på järnålden från 500 år f Kr fram till vikingatiden.

Här hade man funnit rester av sk långhus som var vanliga under vikingatiden.


På den sista stationen visade man upp en del av fynd som man hade gjort. De mest intressanta var förvarade på säker plats.

Det fanns krukor från 1400-talet och en hel del smycken och nålar. Det äldsta fyndet var från ca 300 f Kr.

På bilden visas en kam av ben som hade några hundra år på nacken.

Det kanske intressantaste var att man funnit lämningar från det slag som stod vid Örja året efter det berömda slaget vid Rönneberga backar 1677. I slaget deltog ca 2000 svenska soldater och det blev mycket våldsamt. Man har funnit muskötkulor och till och med ett par kanonkulor.

Ja det var mycket att smälta. Man fick en känsla av historiens vingslag.

Morsning!!!

Ingen vanlig porslinsblomma
För snart ett år sedan köpte hustru Persson en blomma som liknade ett hjärta (bilden till höger). Den kommer att bli fin hade blomsterhandlaren lovat.

Vi visste inte vad  det var för en blomma men vi kallade den för hjärtblomman. Hur som helst tiden gick och inget hände. Vi kände oss lite lurade. Efter gott och väl ett halvår gick hustru till blomsterhandlaren. Det har inte hänt något med hjärtat, skall den aldrig blomma, sade hustru. Det kan ta sin tid, men du skall få en ny så skall du nog se att det ordnar sig.

Med tvivel i sinnet gick hustru hem.

Men, se, efter ett tag började det hända saker. Det började komma skott och på dessa kom fler hjärtan och så småningom även blommor.På blommorna kunde vi se vad det var. En sorts porslinsblomma. Just nu är det två blomkorgar, det kommer kanske fler. Vi är så glada över vår fina blomma.

Det finns flera arters porslinsblommor. Jag tror att vår heter hjärtporslinsblomma (Hoya kerrii).

Nu stänger jag butiken för den här gången. .


RSS 2.0