Det rullar påVi har börjat köpa purfärska grönsaker nere på Citadellets grönsaksodlingVi fick besök av Christian och Victoria. Christian var bussig och städade min dator. Det var völbehövligt.
Vi tog en fika på Why not café nere på Citadellet. Jag försökte leka med de stora pojkarna med min mobil. Möjligen kan det ha imponerat på någon.Christian och Victoria ställde villigt upp för fotogafering före avfärd.
r


och det gjorde de gamle också. Tack för besöket.Landskrona stad har fullt upp med sina jubilumstankar. Härom dagen var det 600 dagar kvar till staden fyller 600 år och det måste naturligtvis firas.

Vi hörs!!!!

Nya aktiviteterDet har varit full rulle de senaste dagarna.

Häromdagen var vi i Ljunghusen och firade Lones 70-årsdag. Barnen hade i hemlighet ordnat kalaset. Lone visste inget. De hade bett henne sitta barnvakt, men sen ändrade de sig och sa att det hade ordnat sig på annat sätt. I stället ville de bjuda ut på restaurang. Vi kommer om ett lite tag, sätt på er lite snyggt.  Men det blev inget restaurangsbesök utan de körde henne direkt till kalaset där alla gästerna väntade.

Ett practical joke av högsta klass. Toppen. Grattis Lone!!!
I Landskrona har vi haft kareneval i dagarna tre. Jag är väl för gammal att uppskatta en sådan övning.
Vi gick ut en sväng, men hittade inga gräddbullar. Vi gick till Stadshuset där det var en målartävling med temat Landskrona 600 år. Jag tog en bild av ett av de bättre bidragen.
Inne på Ctadellet hade Rose Marie Bengstsson utställning. Alltid fina saker.Häromkvällen fick vi besök av tvillingarna Margareta och Barbro. Margareta är en av hustru Perssons äldsta vänner. Hon är för övrigt gift med en kurskamrat till mig från Ultuna-tiden. Kul med spontana besök.Som ni vet har vi vårt barnbarn Linus på besök. Han är mycket ute med sina kompisar, men det blev faktiskt tid över för en gemensam bild.I går var vi och hälsade på min äldsta syster, Ester, som för ett tag sedan fyllde 94. Hon blev väldigt glad att återse Linus.Hemma i staden var det cruising med ca 300 veteranbilar, som därefter samlades på stadens torg. Tog en bild på den äldsta bilen, en Northern från 1902. I dag skall de alla presenteras nere på Citadellet. Tyvärr regnar det, men efter regn brukar det komma solsken. 

Utflykt till Österlen
Linus med lockigt hår

Den kokta torsken med senapssåsen låter sig väl smaka

På Café Annerlunda får man ta så mycket kakor man vill
En tjurkalv av rasen Belted Galloway


Just nu har vi besök av barnbarnet LInus och hans kompis Markus.

De hade framfört önskemål att få åka till Österlen. Skåne är ju trots allt lite mer än bara Landskrona.

Trots att vädret inte var det bästa gav vi oss iväg och vi klarade oss nästan utan något regn alls.

Vi tog vägen över Malmö - Ystad och sedan östöver. Vi beslöt oss att visa dem Glimmingehus. Det var lite dimmiga begrepp om vad det var för något, men vi förklarade så gott vi kunde.

De ville gärna äta fisk så vi tog dem till Fiskrökeriet i Simrishamn som förutom fiskaffär även har en förträfflig fiskrestaurang. Där åt vi dagens rätt som var kokt torsk med senapssås. Den smakade gudomligt. Hustru och jag har varit där en gång tidigare och ätit luad ål. Jag minns fortfarande hur gott den smakade. Restaurangen ligger lite avsides en bit från hamnen, men är väl värt ett besök.

Ett viktigt stopp var musteriet i Kivik. Där inhandlade pojkarna årets äppelmust, med vi köpte lite cider.

Sen var det tid för lite kaffe. Vi for till Café Annorlunda och där blev det frossande i kakor.

När vi skulle åka därifrån ropade hustru: Vad är det för konstiga kor?? Det var några ungtjurar med bred maggördel som gick i hagen intill (Se bilden).

Jag känner en som vet, sa jag inte utan stolthet. De heter Belted Galloway och är en skotsk köttras!!

Orsaken att jag visste det berodde inte mitt yrkesförflutna som husdjurskonsulent utan på en helt annan sak.

När jag gick på gymnasium annu datzumal skulle varje elev hålla ett föredrag om ett valfritt ämne och jag hade valt Brittiska husdjursraser och pga att Belted Galloway hade ett så avvikande utseende hade den stannat kvar i minnet. Kolla gärna på nätet så får ni veta mer.

Vi for vidare. Det blev ett besök på anfädernas gravar.

En sista önskan fanns kvar. Ett besök på Media Markt. Det hade blivit lite extra intressant i o m Onoffs konkurs.

Efter lite surrande hittade vi affären i Nova Lund. Hustru och jag gick också in men vände snart. Vi blev chockade av den mångfald av varor som utbjöds.

Kort därefter var vi hemma. Jag tog mig en liten lur för jag var ganska trött.

Nu blommar stockrosorna för fulltJag tror inte jag skriver nåt, bilderna får tala för sig själva.

Ikonutställning i Sofia Albertina kyrka


Olika ikoner


Korsfästelsen - formsågad
 


Kristi födelse - julikonen


Just nu pågår en utställning i Landskrona över ikoner målade av Gudrun Emgård.

Jag har lagt in en del bilder så ni skall få en uppfattning av ikonerna.

Så vitt jag förstår är ikonmåleriet väldigt traditionsbundet. Det finns oskrivna (eller kanske de är skrivna) regler om hur de ska se ut.

Ikon kommer från grekiskans eikon som betyder just bild. En ikon kallas också "Ett fönster mot himlen" och det är även namnet på hela utställningen.

Vill ni veta mer om ikoner och ikonmåleri gå in på www.gudrunemgard.se


RSS 2.0