En gammal skattkammareRensning av den gamla fotskrapan.På plats igen utanför tobaksaffären efter rengöringen

Hejsan igen!!!

Sydsvenskan har varit våra hyresgäster i många år.

Och före vår tid hyrde de även här. Allt som allt handlar det kanske om 50 år.

För knappt 10 år sedan flyttade de ut, men utanför deras lokal ligger fortfarande den gamla dörrskrapan kvar.

Folk hade kommit och gått under alla dessa år.

Vi borde nog rensa den där fotskrapan, sade hustru Persson. Det har blivit en massa skräp genom åren. Den har aldrig varit rengjord.

Sagt och gjort. Med målare Bertils hjälp fick vi efter en himla massa jobb med kofot och mejslar äntligen loss den gamla skrapan.

Och så mycket som hade trillat ner allt sedan skrapan kom dit.!!! Ni kan inte ana. Det blev hinkavis!!!

Nån gång då och och då hade någon råkat tappa en peng på väg ut eller in.

Tro det eller ej.  Vi hittade inte mindre än 29 mynt till ett  värde av 88 kronor och 70 öre.

Jag hade en gång en lektor i fysikalisk kemi som sa att noll gånger oändligheten kan faktiskt bli ett ganska stort tal.

Nu efter alla dessa år börjar jag faktiskt förstå honom.

Nu tänker jag fira helg. Ha en skön weekend.

Morsning!!!

Lilla Rödde museumLilla Rödde museumTvå textilier i opphämtaoch två i flamskvävnadoch så två i munkabältesamt ett gammalt bondplommonträd


Hej på er igen!

Jag trodde ni skulle rösta på den finaste trädgårdsflotten. Men inte.

Hur som helst var det nr fyra som vann en jordskredseger. Det hade jag på känn.

Vad har hänt för övrigt? Jo, vi har firat vår 47de bröllopsdag med god lunch på Gammeleksgården och en flaska "A mano" med druvan primitivo. Vår absoluta favorit just nu. Prova den gärna!!!!

I dag har vi varit på Lilla Rödde textilmuseum, som ligger nära Blentarp.

Massor med gamla textilier från ett lantbrukarhem med ett antal väldigt duktiga kvinnor som kämpade med sin hemgift och med hemmets utsmyckning. Tyvärr blev en del av dem aldrig gifta och när den sista gick bort fanns all  denna skatt av vävda alster.

De har förvärvats av hembygdsföreningen i Färs härad.

Det var fantastiskt att se alla dessa textilier. Framför allt var det massor med flamskt men även andra allmogemönster som opphämta och munkabälte.

Bilderna får tala för sig själva.

Utanför gården stod även ett gammalt bondplommonträd som dignade av plommon.

Det får räcka för denna gången.

Morsning!!!!

Flytande trädgårdarÖversikt över de flytande trädgårdarnaHarmoni vid bäckenSommartorpetGlädje & harmoniGammal kärlek rostar aldrigSilverpäron i trädgårdsharmoniDen felande stenenSome like it hotHållbar utveckling ! ?Alster av unga svenska glaskonstnärer


Hejsan igen!!

Det trevliga med Landskrona är att det händer så himla mycket. Det trodde ni kanske inte. Men så är det!!

Nu i helgen är det ett arrangemang med flytande trädgårdar ute i yttre vallgraven vid Citadellet.

Olika trädgårdsintresserade hade gjort mer eller mindre fantasifyllda kompositioner med förhoppning att vinna 1sta pris för bästa alster.

Alla som vill får rösta. När helgen är över koras vinnaren. Det skall bli spännade att vem som vinner.

Hur jag röstade?? Det skulle jag egentligen tala om, men om ni tvunget vill veta det så var det på nr 4.

Fast då skulle jag gärna vilja vet vilken Du tycker borde vinna. Det är bara att skriva i kommentarena. 

Alldeles intill flottarna ligger Landskrona konsthall. Där pågår just nu en utställning av unga svenska glaskonstnärer. Jag skickar med ett par bilder så får ni själva skaffa er en uppfattning.

Det är lördagskväll och jag tänker slå igen butiken för den här gången.

Saludos amigos!!!

Lite tankar

Sommaren knallar på.

Stefan har haft en ordenlig semester. Christan likaså. Nu tar han och Victoria ytterligare en vecka för att fylla år på en av medelhavets öar.

Annika har kämpat hårt med sin lillstuga och nu är den klar för uthyrning till hugade sommargäster. Hon har annonserat på blocket. Se vidare http://www.blocket.se/vi/17609816.htm?ca=6_s

Det är inte klokt vad där kan ligga bakom en massa bokstäver och siffror.

Själv har jag ingen semester, men å andra sidan gör jag vad jag vill ändå. Just nu håller jag på och läser bygdeförfattaren Henrik Wranérs böcker, som skildrar folklivet i Södra Skåne på sista fjärdedelen av 1800-talet. Han skriver både på svenska och bygdemål. Det mesta var mycket annorlunda. Bildningsnivån var mycket lägre på den tiden. Det var bibeln och postillan som stod i centrum. Det fanns många fler tabu och måsten. Man förvånar sig kanske mest över att allt var så småskuret och att avundsjukan så dominerande.

Hustru  Persson är som alltid i högform. På sista tiden har det varit dövstumsskola och kyrkegårdsvandringar som tagit mycket av hennes tid.

Nu skall det bli utställning i vallgraven av olika flytande trädgårdsmontage.

Jag kommer nog tillbaka om detta lite senare.

Till dess - morsning!!!!

Gamla tider
Just nu håller de på och asfalterar Storgatan utanför vårt hus.

Först skrapade de loss det gamla lagret asfalt.

På vissa ställen gick de ännu djupare och blottlade den gamla stensättningen på gatan.

Tanken flyger. Hur länge är det sedan man lade dessa stenar??

Jag vet inte. Är det 50 eller kanske 75 år sedan??

Är det någon som har en kvalificerad gissning??

Jag väntar med spänning att höra från Eder.

Morsning!!

En cykeltur längs kustenElefanter och kameler med både en och två pucklarCalle Sundewall i berättartagenHildesborgs slottDen f. d. stallbyggnaden som lär vara ett arkitektonisk mästerverk


Nu har den värsta värmen lagt sig och vi kan åter vistas utomhus utan risk för värmeslag.

Vi hade bokat in oss på en guidad tur per cykel längs kusten från Borstahusen till Hildesborg.

Vi cyklade längs Exercisfältet och där gick det elefanter och kameler och en del andra djur. Det var Circus Maximum som hade slagit läger. Lite exotiskt, men jag retar mig på namnet. Under antiken fanns det en Circus Maximus och så skall det naturligtvis heta om man talar latin, men skit samma.

Vi samlades vid Borstahusens Camping och sen bar det iväg norrut. Vår guide Calle Sundewall berättade om den försvarslinje som byggdes långt före Per Albin-linjen, närmare bestämt i början på 1700-talet efter direktiv av Karl XII nere ifrån Bender där han satt fånge. Han var rädd att dansken skulle komma. Stenbock sa att det är ingen fara, men kungen slog näven i bordet och då var det bara till att bygga. Det byggdes en linje av skansar från Båstad i norr ner till Trelleborgstrakten. När den väl var färdig fanns inget hot längre och projektet las ner och de pengar som fanns kvar skulle användas till det nya befästnigsarbetet i Landskrona. Även det blev ett misslyckande.

Vi stannade till där transatlantiska kabeln en gång hade gått. Nu fanns inget kvar men tanken var svindlande alla meddelande hade gått via denna kabel. Detta var före telefonens tid.

Så kom vi framt till Fredriks läge. Det hade fått sitt namn från en Fredik Wachmeister på Sireköpinge som behövde fisk i dieten och därför anla ett lite läge.

Så upp till Hildesborg. Jag skall inte trötta med alla ägarlängder, men det var ett förtjusande ställe med en  fantastisk utsikt över Öresund. Tiderna ändras från att en gång ha sysselsatt en bra bit över 100 man till att vara ett fåmansföretag.
Men så är det nuförtiden. Lantbrukaren av i dag är ofta en ensam man.

Vi tog oss tid med en rundvandring i den fina parken. Ett par rådjur dök upp och fullbordade besöket.

Sen var det som tur medvind hem.

Väl hemma, en dusch och en försenad middagslur.

Vi hörs!!!

En lite annorlunda dag

I Landskronaposten pågår en liten positiv tävling.

Vem som helst får skicka in ett vykort som skall visa ens smutronställe här i kommunen. Samtidigt skall man skriva varför man gillar stan. Det har kommit in massor med kort. I dag kom mitt in- ett kort från vår nymålade korsvirkesgård. Riktigt trevligt. Lite ryggdunkningar när jag gick en runda på stan!!! Se www.hd.se/landskrona.

I dag var det solförmörkelse. Jag hade nästan glömt bort det. Men när jag gick över Rådhustorget hade stadens amatörastronom ställt upp teleskop och grejor. Jag passa på och titta. Man såg hur månen passerade in över solen. Det var lite av en höjdare. Tänk att de kan räkna ut på förhand när sådant ska ske. Men det kunde de visst redan under antiken. Fast jag har ingen aning om hur man gör. Men det tar jag med en klackspark.

På eftermiddagen skulle vi hälsa på några vänner i Svågertorp. Vi tar tåget. Måste tänka på miljön eller var det vinet till maten kanske?  Väl på bussen till tåget utanför huset visste inte chauffören vilken kod han skulle trycka på. Svågertorp är tydligen inte ett så väldigt frekventerat resmål för landskronaborna. Du får lösa biljett biljett vid järnvägsstationen, sa han. Jag gick in på ICA och begärde biljett. Ja, vad är det för kod dit?  Efter en längre palaver kom de fram till att det nog var samma som för Malmö och så fick det bli.

Vi kom i väg, besökte våra vänner och reste så småningom tillbaka till Landskrona.

Väl på tåget hamnade vi i vagn där luftkonditioneringen hade pajat. Tåget var knökafullt. Det var mellan 50 - 60 grader i vagnen. Svetten rann i strömmar redan efter några minuter. Man kan nog få värmeslag av sådan hetta.

I Malmö hoppade vi av och tänkte ta ett annat senare tåg. Men vi fick reda på att det fanns en vagn där a/cn fungerade. Vi hoppade på igen i sista stund. Efter ett tag var vi åter i landets  krona.

Det är alltid kul när det händer lite udda saker. Det är jättebra för minnet. När allt går sin gilla gång kommer man inte ihåg ett dugg efter några dar.

Nu räcker det för den här gånden. Good bajs!! (Oj, jag missa visst stavningen)

RSS 2.0