Nya upptäckter
På samlarmarknaden i Degeberga
Ivar Johnssonmuseét i Degeberga
Önneköps flagga
Nu är det marknadstider. Kiviks marknad har just varit och andra följer efter - Sjöbo, Tomelilla osv
Men visste ni att parallellt med dessa marknader förekommer en mera specialiserad marknad som riktar sig till samlare av de mest skilda slag. Jo, så är det: Antik- och Samlarmarknaden i Degeberga.
Vi åker dit sa jag till hustru och det gjorde vi.
Det fanns stånd i hundratal med de mest skiftande objekt. Den skilde sig från vanliga loppisar genom att den var mer strukturerad och att kvalitén var högre och tusen gånger större.
Vi letade reda på antlkhandlare Knut (se bild) och fick en lägesrapport. Affärerna gick tydligen hyfsat.
Efter ett tag lämnade vi stället. Jag tror att vi aldrig sett så många saker som vi inte behöver.
Intill marknadsplatsen ligger Hembygdsgården och Ivar Johnssonmuseét. Ivar johnsson var en bygdens son och en ganska känd konstnär. Hustru Persson, som har lite mer konsnärliga kunskaper än jag, utropade genast: "Han känner jag igen!!!"
Det visade sig att han var representerad i Landskrona med ett antal verk. Det mest kända är Tycho Brahestatyn på Ven. Vidare "Karl XI:s lejon" vid bastion Landskrona nere på Citadellet samt en som heter "Gosse med snäcka" i järnvägsparken.
För de mer storstadsmässiga av mina läsarna kan jag nämna att han har gjort "Dansade ungdom" i Observatorielunden i Stockholm.
Vi styrde åter kosan mot Landets krona. I Önneköp stannade vi till för att fika. Ja det fanns faktiskt ett kafé som var öppet på en söndag i denna lilla ödsliga by.
På parkeringsplatsen var en flagga hissad som jag inte kunde placera. Det retade mig en hel del för jag har länge försökt lära mig olika flaggor.
Väl inne på fiket frågade jag servitrisen. Jag vet faktiskt inte, sa hon, jag serverar bara kaffe. Rackarens, tänkte jag.
Då var det en dam som satt vid bordet intill som sa: "Det är faktiskt Önneköps egen flagga". Och figurerna på flaggan är en kaffekopp och en fågel, en gök. Så med lite humor blir det en kaffegök.
Ja, den som gör en resa har alltid något att berätta. Så sant som det är sagt.
Tyvärr fick vi inte se tennismatchen, men Robin vann som tur var.
Morsning!!!
Vi bättrar på huset
Allting kräver underhåll så även vårt hus.
Just nu håller vi på och målar väggen och korsvirket mot gränden. Det är målare Bertil och hans son Hampus som gör jobbet.
Bloggaren har dock tagit bilden.
I dessa semestertider gör jag bloggen kort.
Var hälsad!!!!
Den 14 juli
Monumentet över slaget vid Landskrona den 14 juli 1677
I dag skriver vi den 14 juki. Vad firar vi då?
Victorias födelsedag? Kanske en och annan.
Frankrikes nationaldag? Knappast.
Minnet av slaget vid Landskrona? Jajamensan!! Det gäller i alla fall bloggaren och hustru Persson samt ett ansenligt antal pensionärer över 70 år.
Som vanligt var det samling vid monunentet vid Billeberga. Dagen till ära var häcken tuktad och gräsmattan klippt.
En duktig journalist från Asmundtorp, Anna Larsdotter, höll ett mycket inspirerande föredrag om Rutger von Ascheberg, som var en av generalerna vid slaget vid Landskrona.
Han blev sedermera generalguvernör över Skåne och var tydligen ganska omtyckt som sådan även om han månade om sina egna intresse. Han var tydligen väldigt angelägen om att släkten skulle leva vidare. Han fick nämligen inte mindre än 25 barn. 10 dog som nyfödda och många som småbarn. Modern tillbringade mesta tiden sängliggande. Endast en son överlevde fadern, men denne dog barnlös 1722 och därmed ätten.
När allt var över intog vi vår medhavda matsäck. Det var helt underbart väder.
PS. Vi hurrade faktiskt för Victoria och sjöng nationalsången stående. DS.
Nu skall jag gå ner och duscha. Fader väl!!!
Utflykt i österled
Världens största spettkaka och bagare Bill
Linus vid fallen i Hallamölla, de största i Skåne
Vår f.d. sommarstuga i Raskarum
Vi har haft besök av dotter Annika och barnbarnet Linus.
Vi hade pratat om att göra en liten utflykt till Österlen. Vi diskuterade vad vi skulle titta på.
Annika och Linus vill gärna komma till ett spettkaksbageri. Jag kollade på nätet och tyckte att Kehlmeiers spettkaksbageri i Sjöbo kanske skulle kunna vara något. Jag hade aldrig hört talas om det, men varför inte. Jag ringde och fick klartecken. Väl där träffade vi gamle bagaren Bill som höll ställningarna medan grabben körde ut kakor.
Och han började berätta. Jag började här 1963, men då hade bageriet redan varit i gång länge. Det är för övrigt landets äldsta fungerande spettkaksbageri. Hoppsan en riktig fullträff, tänkte jag.
Och stora spettkakor har vi bakat.
Jag kom att tänka på Piraten och Bock i örtagård. Vid Vricklunds bröllop hade han beställt en på 30 tjog ägg som till omfånget var som en medelstor julgran. Större än så kan man väl knappats baka, tänkte jag.
Bill fortstte: En var riktigt stor. Den var 3,85 meter hög och det gick åt 101 tjog ägg. Den är med i Guinness rekordbok.
Jag var alldeles stum.
Vi har bakat över en miljon spettkakor. No comments.
Vi tackade och for vidare.
Vi for vidare för att beskåda Skånes största vattenfall vid Hallamölla. Som ni ser på bilden är fallhöjden dock måttlig, men om man slår ihop fallhöjden av de olika delfallen så lär dock fallhöjden vara större än den i Forsakar. Jag tänker inte protestera lokalpatriot som jag är.
Vi avslutade med ett litet smygbesök på vår gamla sommarstuga från 70-talet. Där var ingen hemma, men det blev ett par bilder. Nostalgi är alttid nostalgi.
Nu säger jag hej svejs!!!!!
Karneval i stan
Hustru Persson och barnbarnet Linus utanför vårt hus
Alf Norberg framför sina tävlingsalster
Brasilianska skönheter
Tycho Brahe
En karneval är en massa stånd med massa onödiga saker. Massor med musik i alla de former på högsta nivå.
Vi gick en runda och som tur var hade jag tagit av mig min nya hörapparat. Linus köpte ett par tuffa solglasögon utan glas. Säkert sista skriket.
Tog en sväng bort till stadshuset där stadens konstnärer ställde ut sina tävlingsalster. Det var två tema som gällde: årstiderna i L-a och en valfri miljö i stan. Alf Norberg brukar vinna så vi plåtade honom.
Och så själva karnevalståget. En massa dansande skönheter och sedan lite anknytningar till stan och en himmelens massa oljud.
Jag hoppas att det är bra för stan och dess företagare. Fast de allra flesta knallar kom utifrån.
Hur som helst kom de en massa människor.
Nu väntar lugnare tider.
Bloggare Persson
Livet går vidare i Landskrona
Solsidan - Flinckmans nya kafé
Fräck och fräsh inredning
Just det!!
Bloggaren tar en kaffe latte och en morotskaka
Stockroserna blommar inne på vår gård
Flinckman har öppnat ett nytt kafé på Solsidan som ligger inne på citadellområdet.
Här fanns förut hemslöjden i Skåne.
Lokalerna har rustats upp och blivit riktigt fräsha och fått ett modernt stuk. Dessutom kan man sitta ute om vädret så tillåter.
Hustru Persson och jag var där idag för första gången. Det blev kaffe med morotskaka - våra absoluta favoriter när vi besöker Flinckman. Han har ju ett kafé i Sireköpinge sedan gammalt.
De verkade väldigt belåtna med det nya kaféet.
Hemma på gården står nu stockroserna i full blom. Jättetjusigt!!!
Vad händer för övrigt här i Landskrona? Jo. det är karneval i stan, fast det tar vi en annan gång.
See you!!!