Nya upptäckter



På samlarmarknaden i Degeberga



Ivar Johnssonmuseét i Degeberga



Önneköps flagga


Nu är det marknadstider. Kiviks marknad har just varit och andra följer efter -  Sjöbo, Tomelilla osv

Men visste ni att parallellt med dessa marknader förekommer en mera specialiserad marknad som riktar sig till samlare av de mest skilda slag. Jo, så är det:  Antik- och Samlarmarknaden i Degeberga.

Vi åker dit sa jag till hustru och det gjorde vi.

Det fanns stånd i hundratal med de mest skiftande objekt. Den skilde sig från vanliga loppisar genom att den var mer strukturerad och att kvalitén var högre och tusen gånger större.

Vi letade reda på antlkhandlare Knut (se bild) och fick en lägesrapport. Affärerna gick tydligen hyfsat.
Efter ett tag lämnade vi stället. Jag tror att vi aldrig sett så många saker som vi inte behöver.

Intill marknadsplatsen ligger Hembygdsgården och Ivar Johnssonmuseét. Ivar johnsson var en bygdens son och en ganska känd konstnär. Hustru Persson, som har lite mer konsnärliga kunskaper än jag, utropade genast: "Han känner jag igen!!!"

Det visade sig att han var representerad i Landskrona med ett antal verk. Det mest kända är Tycho Brahestatyn på Ven. Vidare "Karl XI:s lejon" vid bastion Landskrona nere på Citadellet samt en som heter "Gosse med snäcka" i järnvägsparken.
 
För de mer storstadsmässiga av mina läsarna kan jag nämna att han har gjort "Dansade ungdom" i Observatorielunden i Stockholm.

Vi styrde åter kosan mot Landets krona. I Önneköp stannade vi till för att fika. Ja det fanns faktiskt ett kafé som var  öppet på en söndag i denna lilla ödsliga by.

På parkeringsplatsen var en flagga hissad som jag inte kunde placera. Det retade mig en hel del för jag har länge försökt lära mig olika flaggor.

Väl inne på fiket frågade jag servitrisen. Jag vet faktiskt inte, sa hon, jag serverar bara kaffe. Rackarens, tänkte jag.

Då var det en dam som satt vid bordet intill som sa: "Det är faktiskt Önneköps egen flagga". Och figurerna på flaggan är en kaffekopp och en fågel, en gök. Så med lite humor blir det en kaffegök.

Ja, den som gör en resa har alltid något att berätta. Så sant som det är sagt.

Tyvärr fick vi inte se tennismatchen, men Robin vann som tur var.

Morsning!!!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Alltid roligt att läsa dina inlägg/Christian

2009-07-19 @ 20:51:01
Postat av: Ingmari

Får jag bidraga med Sjömanshustrun i Göteborg? Av Ivar Johnsson, alltså!

Många hälsningar från oss till dig och hustru Persson!

Ingmari

2009-09-02 @ 21:16:24
URL: http://kommentar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0