Julen 2009
Vi tar en kaffe latte på Flinckmans nya café
Trevligt att se Christian glad igen
En latte i juletid
Vi har firat julen här hemma i Landskrona tillsammans med Christian och Victoria och deras hund Nisse.
Christian tycks nu ha hämtat sig helt efter den tragiska händelsen i sommar. Det gläder oss alla.
Visar några bilder från ett besök på Flickmans nya kafé här i stan.
Nu är julen slut. Idag är det årets sista dag och den kommer jag och hustru Persson att fira tillsammans.
Jag har redan hämtat upp lite extra gott vin för kvällens övning!!
Jag vill passa på att tacka min läsekrets för det gånga året och jag vill också önska er alla
ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!!
Vi hörs nästa år!!
Bloggare Persson
Vintern har kommit till Landskona
Jag låter bilderna tala.
Vi hörs!!!
Ulandshjälp i den lilla skalan
Imabet som färdig sjuksköterska tillsammans med sina föräldrar och två yngre systrar
När vi kom till Etiopien första gången 1970 flyttade vi i in i ett hus i staden Asella som låg ca 20 mil söder om Addis Abeba. Det var hustru Persson och jag och våra tre små barn.
En dag kom en liten försynt pojke och ställde sig vid vår carport. Jag gick fram till honom och frågade vad han ville. Finns det något arbete?, sa han. Jag kan bli er garden boy. Jag tyckte han såg snäll ut och vi kom överens att han skulle komma några timmar varje dag sen han hade slutat skolan. Han hette Balcha Feyesa.
Han blev vår trogne trädgårdspojke under alla de tre och en halvt år som vi bodde där.
Vi lämnade Etiopien och vi trodde nog inte att vi skulle få se Balcha igen. Året var 1973.
Andra gången vi kom till Etiopen och Asella var 1988 allså 15 år senare.
Vi började förhöra oss bland folket om någon visste var Balcha var. Efter ett tag fick vi veta att han bodde i ett hus en liten bit utanför projektet. Vi letade upp honom och återseendets glädje visste inga gränser. Till en början vägrade han tro att det var sant.
Under åren som gått hade Balcha utbildat sig till lärare och fått en tjänst i Asella stad. Han hade gift sig och bildat familj. Hans fru hette Demeketch och hon var en positiv och duktig kvinna. Deras barn var fortfarande ganska små.
Vi kom att umgås ganska mycket nu som två vuxna familjer. Han tilltalade mig dock "Pappa" liksom tidigare. Familjen utökades med ytterligare en flicka, den 4de i ordningen. Vi blev bjudna med på dopet. Balcha var kristen. Han tillhörde den Etiopisk ortodoxa kyrkan, den som tidigare kallades den koptiska kyrkan, med egen påve i Alexandria. Vi träffades klockan 5 på morgonen och vandrade gemensamt till kyrkan som låg en bra bit bort. Att bevista en etiopisk mässa var mycket annorlunda. Ingen strikt ritual. Präster och folk gick omkring och bad för sig själva. I ett hörn sjöng en kör. Så småningom döptets barnet. Väl döpt visades det upp naket inför församlingen för visa att det var välskapt. Efter dopet plockades så matkorgen fram och vi lät oss väl smaka av woten och injeran. Det som blev över lämnades till de hemlösa som väntade utanför kyrkans område. Ett minne för livet.
Efter styvt ett år lämnade vi åter Balcha. Vi höll kontakten och vi hjälpte honom lite ekonomiskt med barnens skolavgifter.
14 år senare, 2003, fick vår dotter Annika ett stipendium till Etiopien. Vi följde med. Hon skulle studera lantbruksutbildingen i landet. På vår resa kom vi också till vårt gamla projekt i Asella, som nu hade blivit college och kraftigt utbyggt. Vi sökte även upp Balcha som nu hade börjat bli en grånad man. Sitt hus hade han förbättrat och han hade även skaffat sig en korsningsko. Demeketch rusade i väg och köpte en höna och på den lagade hon en underbar doro wot som vi åt gemensamt. Barnen hade nu blivit större och satta i yrkesutbildning. Problemet var att hans lilla lärarlön inte räckte till att betala skolavgifterna. Vi fortsatte att stötta.
Så går åter några år. En dag får vi ett brev från Balcha där han skrivar att terminsavgifterna för den äldsta dottern Imabet har blivit så höga att hon nog måste sluta. Hon läser till sjuksköterska. Vi har alltid ansett att kunskap är det viktigaste som finns för att föra ett land framåt och därför såg vi till att Balcha fick de pengar han behövde. Och tro det eller ej Balcha skickade oss kvitto på de betalda terminsavgifterna. Ärligare människa får man leta efter.
Häromdagen fick vi ett brev från Balcha där han berättade att Imabet hade fått sitt sjuksköterskediplom och att både han och hela familjen var lyckliga.
Ja, det var min lilla story om praktisk U-landshjälp. Jag ville gärna berätta den.
Vi hörs!!!!
Julprovning
Min trofé
Vi var på vinprovning på Hotell Öresund. Det var lite gemytligare än vanligt med olika stånd och mycket smått och gott som tilltugg.
Det var söta viner som madeira, portvin, Sauternes och sherry. Muns filibaba.
Sen var det julviner av hög klass och också lite nyheter på systemet.
Och så lotter och dessutom en tävling att känna igen druvor. Det fanns tre viner och så hade man nio druvor. Det gällde att finna rätt druva i var och ett av vinen.
Vi minglade runt och hade det allmänt trivsamt. Så sa hustru Persson: Har du tävlat? Nä, det hade jag inte. Vi kan ju alltid försöka. Vi smuttade och skrev ner våra svar och lämnade in lapparna.
Tiden gick. Det blev lottdragning. Ingen vinst.
Sen gick de igenom svaren på druvtävlingen. Det var ju de druvorna jag satsade på, tänkte jag.
Fyra hade alla rätt. Först ropades tre upp men ingen av dem var jag. Nå, jag hade nog fel, tänkte jag.
Så sa han: Och den fjärde vinnaren är Sven Persson. Bingo!!! Glatt sprang jag fram och hämtade mitt pris - en bok om vin och mat.
Ibland bara händer det!!!
Morsning!!!!
Utflykt i norr
Annikas hus i Skattungbyn
Yatzy
Den nya baggen
Linus 15 år
Bocken i Gävle
Hustru Persson och Stefan
Annika tar för sig
Bloggaren äter Thai-mat
Nu har vi varit på födelsedagssafari. Både barn, barnbarn och sönakvinga (sonhustru) har fyllt år. Det tog nästan två veckor innan det var färdigt.
Vi passade på att utnyttja de nya 65+ rabatterna dvs man kunde åka Lund-Stockholm eller Gävle-Stockholm för 65 kronor
förutsatt att man var 65 eller äldre. På tvären var det lite dyrare. Där var det Tågkompaniet och Dalatrafiken och där gällde inga rabatter.
Vi bodde i Annikas lillstuga och där hade vi det väldigt bra. Linus presenterade ett grupparbete i skolan tillsammans med tre andra elever
och det gjorde han väldigt bra.
Och sen var det kalas med rökt fårkött och mycket annat gott ute i lillstugan.
Sen sen for vi med buss och tåg till Gävle och där blev det mer kalas när Stefan väl hade kommit hem från jobbet i Norge.
Vi hann också med att klämma huvudparten av Gävles kyrkor. Ett säskilt tack till Stefan för all assistans.
När allt var överstökat tog vi tåget hem till Landskrona.
Det lackar mot jul.
Hejsan