Konstutsmyckning på Landskrona värmeverk
I Landskrona håller man på och bygger en ny värmeanläggning,som skall ha en enorm kapacitet och kosta 100-tals milljoner kronor. Den skall förbränna sopor och träflis och andra organiska material, men inga fossila bränslen.

Såvitt jag förstår är det en stor och mycket miljövänlig satsning.

För att markera dess betydelse restes i går en 50 meter hög skulptur att pryda anläggningen.

Konstnären bakom är ingen mindre än Carl Fredrik Reuterswärd, välkänd med sin non-violence revolver som bl. a. står vid FN:s högkvarter i New York.

Den här bygger på samma princip och kallas  non-CO2 dvs inget koldioxidutsläpp. På bilden är det det röda röret med en knut på, men det har ni säkert redan räknat ut.

Den har säkert kostat en hel del, men hur mycket vill kommunen inte tala om. Journalisterna har surnat till i vanlig ordning och kräver nu att de får reda på det så att de kan meddela medborgarna. Förmodligen är de nog mest nyfikna själva.

Ja, även i en småstad händer stora saker.

Kommentarer
Postat av: Inger Bergh Lundberg

Vad trevligt att bli påmind om den knutna pistolen! När Avesta hade sin första Avesta Art-utställning i den gamla järnbrukshyttan för ca 10 år sen var Reutersvärd en av deltagande konstnärer med just sin pistol som då sades vara på väg till FN-skrapan. Det förgyller vardagen när tråkiga byggnader får nån spännande detalj.

2012-02-16 @ 13:36:32
Postat av: Sven Persson

Jag kan berätta att L-a har ytterligare ett konstverk av Reutersvärd. Det är två halvmetertjocka klot av basalt, det en med grovkornig yta den andra med slät, som står utanför stadshuset. Det var invigning härom året och vi var med./Sven

2012-02-18 @ 22:36:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0