Minimarknad på Gläntan
Marknaden ute på Gläntan
Hemmabakade chokoladpraliner
Här säljs produkter av durumvete
I utkanten av Landskrona finns ett café som heter Gläntan. Utanför caféet finns en ganska stor öppen plats.
Nu i lördags var där en minimarknad med ca 10 stycken utställare. Va skönt det var att vandra omkring!! Det var inte så många besökare och man hade hela tiden koll på läget. Jag tänker med fasa på Kiviks marknad. 100000 besökare eller mer.
Här fanns lite av varje, getost, hjortkött, rapsolja, hemmabakade praliner, produkter av durumvete och delikatesser från Smakfullt, butiken här på våran gata, som hustru Persson gärna besöker.
Inget krimskram, bara fina grejor. Allt i vår smak.
Toppen tycker jag!!!!
Vi hörs!!
Lite mer om skråp
Fält av blommande pestskråp
Blomställning i närbild av pestskråp.
Jag fick nästan lite dåligt samvete när jag visade bilder på våra två sällsyntaste skråparter. Han visar de sällsynta, men inte den vanliga, typ!!!
Hur ser då den valiga arten ut?
Jag har lagt in två bilder på den. Ni känner säkert igen den. Den blommar nu på våren. Senare på året kommer de stora rosettbladen som helt täcker marken. Pestskråpen är en sk tvåbyggare dvs han- och honblommor på skilda plantor. Här i Sverige finns det nästan bara hanblommor. Honblommorna har greniga klasar på blomstjälkar som kan bli över en meter höga. Jag har aldrig sett några sådana.
Pestskråpens rot har använts som medicinalväxt sedan medeltiden. Den ansågs till och med kunna bota pest, fast det är nog tveksamt. På 1950-talet upptäckte man en alkaloid, petasin, som var verksam mot kramper.
Vad mer kan sägas om pestskråp? Ja, till exempel att den heter hjartabladka på isländska, men det är nog ganska onödig kunskap.
Nu har ni sett alla Landskronas skråparter. I Sverige finns två till: spjutskråp och fjällskråp. Nu vet ni allt.
Nu får det räcka för den här gången.
Nu blommar det i parken
Fält av vårstjärnor
Närbild av vårstjärna
Fält av blåstjärnor
Närbild av blåstjärna
Blå och vårstjärna, Vilken är vilken?
Nu blommar för det för fullt i Slottsparken. Det är helt otroligt vad vackert det är.
Har ni sett scillan? säger folk.
Men ni har kanske inte tänkt på att alla ser inte likadana ut?
Det är nämligen så att det förekommer två olika arter av Scilla. Jag var ute och tog några foton för att belysa problemet om det nu är något problem.
Där är ett stort flak mot Citadellhållet. Det har en ljusblå ton. Det är vårstjärnor för hela slanten. Ser man på blommorna så är uppåtriktade. Alltså ljusblå uppåtriktade blommor.
Lite länge bort mot Eriksgatan finns ett annat fält. Det har en betydligt mörkblåare ton. Det är blåstjärnor (egentligen ryska blåsjärnor om man vill vara petig). Tittar man lite närmare på den ser man att blåstjärnan har sk nickande blommor. Alltså mörkblå nickande blommor. Lätt som en plätt.
Slutligen har jag lagt ut en bild på en blandning av dem båda. Jag tror inte det skall vara något problem för er att lura ut vilken som är vilken.
Till sist: Har ni inte och varit och tittat på blomsterprakten så tycker jag att ni ska göra det. Då kan ni också kolla er nya kunskaper.
Hej då och ha det så skönt.
Lite om ovanliga skråparter
Blommande vitskråp
Blommande bitterskråp
Pestskråpen är ganska välkänd för de flesta. Den växer på fuktiga lokaler, gärna i vägrenar, bäckkanter och diken. Den togs hit av munkarna och ansågs ha en viss läkande effekt.
Som sagt den är minst sagt vanlig här nere i Skåne, men det finns även sällsynta arter av detta släkte.
I John Krafts flora över Landskronas kommun finns vitskråp noterad från Säbyholmsparken, men det finns ytterligare en art, bitterskråp, som förekommer på en lokal i Erikstorp.
Arterna är ganska lika varandra med vita blommor och runda blad. Det är troligen orsaken till att man inte noterat bitterskråpen.
Bladen är som sagt ganska lika, men arterna är lätta att skilja när de blommar. Just nu är rätt tid att kolla läget.
Jag har varit ute och fotat dem och lagt in bilderna på bloggen. Som ni ser är de ganska olika. Lite längre fram på sommaren är det bara blad för hela slanten och då är det svårare att skilja dem åt.
Är det någon som är intresserad så heter bitterskråpen Petasites japonicus på latin. Det kan vara lite kul att veta. Namnet antyder ju också att den inte är svensk dvs den inte tillhör den svenska floran. De bestånd som finns är som regel förvildade exemplar.
Men det är kul i alla fall.
Hej då!!!
Dockan i hamn
Hej igen!!
Ni minns väl alla flytdockan som slet sig i stormen och flöt bort i Lundåkrabulten.
Ett hollänskt företag såg till att hon kom tillbaka igen.
Efter det äventyret har dockan blästrats och målats och gjorts riktigt fin igen.
Den första båten ligger inne för reperation.
Lycka till och god fortsättning.
Vi hörs!!!
En påsk med kyla och regn
Lorensdal utanför Vellinge
Lorensdal
Rose Marie Bengtssons glasalster
Tavla av Ardy Strüwer
Glasalster av Ardy Strüwer
Flinckmans café
Bloggaren med caffe latte och morotskaka
Hustru Persson avnjuter sitt kaffe och sin morotskaka
Efter en ordentlig snuva med mycken hosta och antibiotika har livet återgått till någorlunda normala rutiner.
Påsken har varit kall så det räcker till och blir över, men för oss har den ändå varit nog så innehållsrik.
Våra vänner Hans och Lone hade inbjudit oss till Ljunghusen på långfredagen. Vi träffades på Lorensdal utanför Vellinge. Det var en mycket trevlig bekantskap. Där fanns massor med aktiviteter i olika ateljéer, foton, sömnad, konstsmide och mycket annat.
Därefter for vi hem till Hans och Lone där det vankades superb mat och trivsamt umgänge. Hos goda vänner går alltid tiden fort.
På tal om tid slutade jag ett av mina första jobb, som smedlärling i Löderup, för 65 år sedan, just på långfredagen. Hugaligen!!!
Under påsken är det konstrundor som gäller. I år blev det en kort version. Vi besökte Rose Marie Bengtsson. Jag är så imponerad av hennes glasalster.
På vår gata var det vernissage på långfredagen. Då kunde vi inte gå men på påskdagen gjorde vi ett besök. Utställare var Ardi Strüwer. Han känner vi sen tidigare. Denna gången hade han dock ställt ut några konstalster i glas efter hans disign. Fina grejor.
Vi hann också med ett besök på Flinckmans café och det var 100 som vanligt. Hans caffe latte kan till och med jag dricka.
Idag är det annandag påsk och vi har just varit på Gamla Bryggans restaurang på Stadshuset och ätit en härlig gravad lax.
Nä, nu får detta räcka med aktiviteterna.
Morsning!!!!