Utställning om människans fåfänga
Kvinna med smycke och målat ansikte
Kvinna av Surma- stammen med läpplatta
Ung skönhet
Kvinna med barn
Utbredd ärrtatuering
Hej!
Här kommer ett livstecken mitt i snöovädret.
I Landskrona har vi ett förnämligt museum inrymt i de gamla kasernerna.
Häromdagen var vi och tittade på en utställning om människans fåfänga.
Fotografen Nicho Södling hade gjort två fotografiska expeditioner till OMO-dalen i sydvästra Etiopen.
OMO-dalen bebos av ett femtontal stammar alla med olika språk och kulturer. Området är väldigt isolerat med minimal kontakt med den övriga civilisationen. Hit kom varken slavhandlare eller kolonalister. Här var väglöst land.
Hit begav sig Nicho Södling, och han har på ett föredömligt sätt dokomenterat stammarnas levnadssätt.
Det som fascinerade honom mest var att dessa folk, som knappast hade några jordiska ägodelar i vår bemärkelse, ändå var fixerade vid att smycka ut sin kropp på olika sätt. Den männskliga fåfängan var mycket påtaglig och deras uppfinningsrikedom var hästlängder före oss i västvärlden.
Bilderna talar sitt tydliga språk. Ett av de mera speciella dekorationerna är läpplattorna som förekommer hos kvinnor av Surma-stammen. De gör ett hål i underläppen ca ett halvår före bröllopet. Sedan tänjs hålet alltmer och en platta förs in i hålet. Ju större plattan är vid bröllopet desto mer kan familjen kräva i hemgift. Kvinnorna måste sedan alltid bära plattorna i mannens närvaro och får endast ta av dem vid måltider och när de går till sängs. Ja, underlig är människans fåfänga och tydligen nog så universell.
Jag tycker Nicko Södling har gjort ett fantastiskt fint jobb. Har ni möjlighet att se utställningen så gör det!! Det är den väl värd!!
Jag bodde ju fem år i Etiopien. Vi hörde talas om OMO-dalen, men det var aldrig aktuellt att vi skulle åka dit.
Därför var det lite extra kul att få se bilderna.
Vi hörs!!!!
Kommentarer
Trackback