Landskrona blir stad



Landskrona stadsvapen



Lennart Söderberg stadfäster att Landskrona åter blivit stad



Vårblommorna får symbolisera vårdagjämningen

Om fyra år skall Landskrona fira 600årsjubileum.

Det är en stor sak för vår lilla stad, för stad är den numera. I dag var det stort pådrag på Rådhustorget för att uppmärksamma detta. Vid denna tid 1413 fick orten stadsrättigheter och namnet Landskrona - landets krona. Tidigare hette den Södra Säby och var bara en liten by. Detta namn fanns angivet från en dansk jordebok från 1200-talet.

Som sagt flaggade man med stadens vapen, som funnits sedan 1600-talet. Vidare bjöd man på stadens medborgare på våfflor, men kön var så lång att jag gav upp redan på ett tidigt stadium. En av kommunens starka män, Lennart Söderberg, kungjorde att Landskrona nu blivit stad igen. Han lämnade en del historiska data och vi slutade med att hurra ett trefaldigt leve med anledning av stadens danska tid följt av ett fyrfaldigt leve som syftade på svenska tiden.

Samtidigt startade han ett tidur som anger  hur många dagar, timmar och minuter det var kvar till 600-årsjubileet. Det skall placeras på olika platser i staden fram till 2013.

Idag är det också vårdagjämningen. Jag tyckte faktiskt att det var vår i luften när jag var ute och tittade på vårfåglar.  Gråhakedoppningen hade anlänt och det var extra roligt.

Nu sätter jag punkt.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Grattis Landskrona. Solna är också stad. Vi har tom borgmästare! Slå det!

Fortfarande kör många med kommunbenämningen men trenden har nog vänt. Tror att Stockholm blev stad redan på 80- eller 90-talet.

Bloggar i Solna stad

2009-03-21 @ 10:52:56
URL: http://www.christianpersson.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Igår var det också iranskt nyår. Det finns mycket att fira/Christian

2009-03-21 @ 10:54:24
Postat av: Sven Persson

Iran är en bit utanför min horisont, men OK!

2009-03-21 @ 22:00:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0