Bland slott och herrgårdar i nordväst

image314

Vegeholm

image315

Ängeltofta

image316

Rossjöholm

image317

Rhododendrum vid Rössjön

image318

Össjö herrgård

image319

Tomarps kungsgård
image320

med storkfamilj

image321

Vrams Gunnarstorp


I går söndag åkte vi en rundtur med turistföreningen i Ängelholm. Har man HD-pass får man lite rabatt och det säger man inte nej till.

Som sagt vi startade från Ängelholm med Eva Thorén som känd guide.

Först kom vi till Vegeholm som låg dolt inne i skogen. Stefan von Geijer berättade slottets historia, men den tänker jag inte dra. Det var naturskönt med stora ekar och rhododendron-buskage. Han tar bara emot grupper och endast utomhus. Han hade försökt med lite friare besöksformer, men det hade varit så mycket stölder och uppgrävningar av växter m m så det fick vara slut.

Vi for vidare till Ängeltofta nära Ängelholms flygplats. Här finns mycket lantbrukshistoria. Karl Georg Stjärnsvärd
genomförde enskifte och anställde utländska smeder för att tillverka lantbruksmaskiner. Det blev ingen större hit. Som husdjursgubbe fick jag bekräftat att det hade funnits en Jersey-besättning på 200 kor.

Vi for vidare förbi Skånska ljusfabriken som ligger alldeles intill Ängeltofta. Den säljer ljus till hovet och till de flesta kyrkor i landet. Visste ni det?

Så till Rössjöholm. Vi vandrade runt på en liten udde där den första borgen legat. Vi såg slottbyggnaden på håll. Det var mycket naturskönt och jag plåtade en rödaktig rhododendronbuske.
Här föddes Frans G Bengtsson. Hans pappa var förvaltare på godset.

Så till Össjö herrgård. som var guidens födelsehem. Här bor hennes bror, Hugo Berch, som jag känner sen tidigare, men han visade sig inte. Släkten Tornérhjelm hade tidigare ägt Össjö och släkten Berch hade ägt Vrams Gunnarstorp. På något vis bytte de gårdarna. Herrgården var byggnadsminnesförklarad.

Nästa stopp var Tomarps kungsgård. När vi beundrat gårdens stork jämte fyra ungar intog vi resans förplägnad vilket var kaffe med smör och bröd, med anledning av 350 års firandet av Roskildefreden. Hursomhelst det var inget fel på smaken.
Gården ägs numera av Statens Fastighetsverk och det hade renoverat byggnaderna under de senaste 10 åren.

Så till sista slottet, Vrams Gunnarstorp. Ägaren Tornerhjelm hade nyligen blivit årets bjuvsing, (innevånare i Bjuv) för att han framställt biogas från slaktavfallt och annat biologiskt material.

I övrigt handlade det mest om LInné och de fantastiska avenboks- och buxbumshäckarna. Jag har sett dem flera gånger tidigare men är alltid lika imponerad.

Halv sju var vi tillbaka i Ängelholm.

Jättetrevligt och mycket nytt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0