Borrås skåra

image233image234

Vännen Sven i Borrås skåra

image235

Stenen som hänger i ett silkessnöre

image236

Dagens överraskning: en vitsippa


Nu i dagarna var vi uppe i Halland och hälsade på våra vänner Sven och Gunilla i Tofta utanför Varberg.

Som alltid gjorde vi en liten utflykt som skulle vara lite educational dvs vi skulle titta på något nytt som kunde vara berikande.

Vi körde norrut och vid Värö körde vi in ödemarken och kom till något som heter Borrås skåra. Det är en ganska märklig formation. En spricka i berget, minst 10 meter djup, 100 meter lång och med en bredd på  mellan en halv och två meter.  Man anser att den har börjats bildats redan för 100 miljoner år sedan, men som sedan vidgats genom erosion och vittring, vilket egentligen är samma sak.

Det berättas att Väröbygdens folk i forna tider fick visa sitt mod genom att hoppa över klyftan, ja den till och med  användes som anställningsprov för traktens drängar, vilka tvingades att hoppa över klyftan på ett icke alltför smalt ställe. Det lär också ha funnits en tradition på 1800-talet att brudgummen efter vigseln måste hoppa över klyftan med sin brud i famnen. Tuffa tag.

En bra bit in hänger en sten fastkilad. Enligt sägnen skall den vara upphängd i ett osynligt sidenband. De som vågar gå under stenen kan gå vidare upp på berget och begrunda den fina utsikten över Väröbygden. Det var blött och motbjudande så vi höll oss på den säkra sidan av stenen.

Vi skrev den 17 januari , men när vi klättrade tillbaka hittade vi minsann blommande vitsippor.

Så är det. Det finns mycket att upptäcka i Sverige.

Morsning 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Snygga bilder/Christian

2008-01-19 @ 10:56:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0