Födelsedagspresenten

image138

Genom allén vid Övedskloster

När man blir äldre känner man inte längre så stort behov att samla på sig en massa nya prylar. Det är väl den känslan som gjorde att vi och min svåger och svägerska började införa en ny form av födelsedagspresenter. Vi har börjat ge varandra en dagsutflykt i present. Vi var uppe i Småland ifjol och fick vara med på en mycket trevlig rundtur med många trevlig besök.

När hustru Perssons syster Rea fyllde 70 i år bjöd vi på en dagsutflykt här nere i Skåne Och igår bar det iväg.

Vi startade på morgonen i hyfsad tid och for söderut. Bl. a passerade vi den fina allén vid Övedskloster. Vårt mål var Hallbergs stenar utanför Lövestad.

image139

I Hallsberg levde en möllare som på ålderns höst började knacka ner på stenar sin kristna tro, släktens stamträd och historier hämtade ur bilbeln. Det är helt obegripligt vad denna man kunde åstadkomma. Han var så vitt jag kunde förstå en oskolad man, men han hade en enorm talang för att disponera sina alster dvs skriva ner texter . På en sten hade han gjort en karta över Palestina och berättat om personer från bibeln. Mycket imponerande.

Vi for vidare.

image140

och kom till Södra Björstorps Säteri utanför Brösarp, en sextonkantad gård som är unik i Sverige. Vi fick en fin guidning av gårdens ägare, Tuula Sjöholm. Hon berättade om gårdens historia och kom in på den legendariske kronolänsmannen Axel Fredrik Montan,som var tattarnas skräck i Albo härad. Hon talade om sin far, Malte Fritjof, som haft ett av landets finaste avelshönseri osv. Ett minnesvärt besök soml länge hade stått på min önskelista.


image141

Vi tackade för oss och for vidare

image142

till Brösarps kyrka och kyrkogård där vi tittade på Montans grav, men även fick ett inblick i det hemska Yngsjömordet där hustrun  mördats av sin man och dennes mor. Modern var den  sista kvinna som avrättades i Sverige år 1890. Sonen fick livstid fängelse och hans hustru begravdes i Brösarp. Modern och sonen hade under en lång tid levat i incestförhållande. Mycket tragiskt.



image143

Sen var det dags med en god måltid på Brösarps gästgivaregård. Stekt sill med potatismos. Mums!!

image144

Sen for vi till Tomelilla och Hasse och Tages lilla stora mueum. Väl värt ett besök. Vi hann också med att köpa lite kläder på Eckerlunds.

image145

Färden gick vidare. Vi stannade till vid Kumlatofta by där tiden stått stilla. Vid enskiftet på 1820-talet var det fyra gårdar som inte flyttades ut. Det gör att man fortfarande kan se hur den gamla bygemensamheten såg ut. Vägen är fortfarande smal och krokig och framkomligheten dålig för dagens moderna fordon.


image146


Vi hade sett ett litet museum,men det blev ytterligare ett om möjligt ändå mindre.  Det är Amalie Posses museum som är beläget i det gamla pumphuset vid Örenäs slott. Här växte Amelie upp på slutet av 1800-talet. Platsen hette då Maryhill och husen var andra. Hennes pappa var den store järnvägsbyggaren Fredrik Posse och hennes farfar var statsministern Arvid Posse som bodde på Charlottenlund utanför Ystad. Vill Du veta mer om Amelies uppväxttid rekommenderar jag hennes bok "I begynnelsen var ljuset".

Nu var vi kulturellt väl matade och nu for vi hem till Storgatan där vi intog lekamlig spis och  dito dryck.

En fin dag var till ända.

Vi ser fram emot nästa födelsedagspresent.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0