Möte med samekonstnären Lars Pirak

image92

Familjen  Pirak och bloggare Persson

image93

Porträtt av samekvinna

image94

Noshio Nakajima och Lars Pirak vid deras gemensamma tavla

image95

Lars Piraks bidrag till tavlan


Vi bodde ju ett antal år i Jokkmokk på 1960-talet. Därför blev vi glada när vi såg i bladet att samekonstnären Lars Pirak från Jokkmokk skulle komma till Raus stenkärlsfabrik, där han också ställde ut sina tavlor. Vi var ju bekanta med Lars sen Jokkmokkstiden, fast då sysslade han mest med sameslöjd. På senare år hade han fått problem med ena handen så han orkade inte tälja i trä och därför kom hans konstnärliga arbete mest att handla om målning.


Vi beskådade hans  verk och fick också en pratstund med honom och hans hustru. Hon var en förtjusande person. Vi pratade om våra gemensamma bekanta.

På dagens program stod också att Pirak skulle göra en sk actionspainting tillsammans med en japansk konstnär, Noshio Nakajima, som också hade utställning där. Det blev en intressant upplevelse. Japanen jobbade med en stor bred pensel med massor med färg medan Lars Pirak med sina små penslar kompletterade tavlan med motiv från samernas värld, några renar och en kåta.

Pirak avslutade med en jojk. Japanen och vi andra jojkade med så gott vi kunde. Det hade nog blivit bättre om Pirak fått jojka ensam.

Regnet hängde i luften och de hann just bli klara då det kom en häftig skur.

En annorlunda och minnesvärd upplevelse.

Vi hörs!


Kommentarer
Postat av: Christian

I think I met Noshio Nakajima son at the baptism of Jorgen Persson s son Leo in April. Small world/Christian

2007-07-03 @ 18:00:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0