Vi far västöver

image96

Ute på grenen i Skagen där Kattegatt och Skageratt möts

image97

Falconerare med havsörn

image98

och med slagfalk

image99

En jättelik Stellers havsörn, som kommer från Kamtjatja

image100

Den stora jellingestenen

image101

och den lilla

image102

och båda två

image103

H. C. Andersens födelsehem

image104

H. C, och vårt barnbarn Linus

image105

Den fula ankungen


Nu har vi inte hörts på ett bra tag. Vi har varit uppe i Dalarna och hämtat Linus. När vi körde hem tog vi vägen över Danmark. Inte den närmaste vägen, men det fanns en del saker som vi gärna ville se. Vi tog färjan Göteborg - Fredrikshamn. For så upp till Skagen. Det var ganska dåligt väder, men det var en hel del folk i alla fall. Undrar just hur det ser ut när solen skiner. Då går det väl knappast att komma fram. Vi tog oss ut till udden och såg på hur havet kom från två håll och möttes ute i spetsen på udden. Imponerande.

Nästa stopp blev ett örnreservat ett par mil därifrån, som vi hade blivit tipsade om utav Lone. Tack för det! Vi fick se en fin uppvisning av falconerare som visade träning av falkar, vråkar och olika örnar - havsörn, kungsörn och slutligen den väldiga Stellers havsörn med sin jättelika näbb. En upplevelse utöver det vanliga.

Danmark har tre världsarv: Kronborgs fästning, Roskilde domkyrka och så Jellinge-stenarna  nära Vejle. Danskarna är mycket stolta över runstenarna i Jelling. Här står Danmark för första gången präntat i skrift. Det är liksom ett födelsebevis för Danmark. Den stora stenen är över Gorm den gamle och den lilla över hans hustru. Vi talar nu om senare delen av 950-talet. Gorm vill inte veta av de kristne. De skulle drivas ut ur landet. Men hans son kung Harald Blåtand lät döpa sig och arbetade hårt för att danerna skulle anamma kristendomen. Hans son Sven Tveskägg blev både dansk och engelsk  konung. Ätten levde vidare ett bra tag.
Jag har pratat om att åka och se Jellinge-stenarna i minst 10 år,och därför kändes det stort att äntligen komma hit. Tanken svindlade. 

Vi for vidare mot Fyn och i Odense stannade vi till och besökte H.C. Andersens museum. Det var en jätteanläggning. Han var översatt till 125 olika språk och det fanns massor med böcker på olika spåk. Hans liv och leverne skildrades från alla möjliga aspekter. Vi gick runt ett bra tag, men kunde naturligtvis inte greppa om allt som presenterades. Han var förvisso en stor dansk författare. 

Som sagt, vi gjorde några få, men väldigt intressanta besök. Färden hade varit intensiv. Vi kom hem med många intryck, men var faktiskt ordentligt trötta. 

Nu säger jag hej!! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0