Damernas detektivbyrå

Här har jag inga fotos, men det spelar inte så stor roll.

Det har under den senaste tiden varit mycket uppmärksamhet kring en författare som heter Alexander  McCall Smith och hans succéböcker om damernas detekivbyrå.

Det är en story som utspeglar sig i ett för oss ganska okänt land, Botswana.

Jag har nu läst de sju första böckerna i hans serie om Damernas detektivbyrå, som drivs av en Mma Ramotswe, som är en helt förtjusande personlighet.

Det är en deckartriller som är helt utan mord och  blod och våld.  Som jag upplever det är det en kärleksförklaring till Botswana och dess gamla fina kultur. Huvudpersonen är en kvinna, traditionellt byggd, och full med värderingar av den gamla kulturen i Botswana, där människor respekterade varandra.  Hon beundrar sin far som förstod sig på boskap bättre än någon annan. Han skulle säkert duga som husdjurkonsulent, en uppgift som bloggare Persson haft under ett antal decennier. Heder åt en sådan man. För henne personifierar han det gamla och fina Botswana.

Hon har en beundrare, J. L. B.  Matekoni, som är en av landets skickligaste bilmekaniker. Han känner för bilarna. För honom är de personer med känslor. En underbar pesonlighet. Efter många om och men gifter de sig.

I storyn finns också en Mma Makutsi som blir biträdande detektiv. Hon har genomgått Botswana Secretarial School och fått imponerande 97% i slutbetyg på maskinskriving och hon är omåttligt stolt över detta.

Storyn är underbar. Man blir väldigt positiv till mods när man läser den. Som sagt det är ingen hårdhudad deckare. Man löser mest små personliga problem och konflikter. Upprlktighet, ärlighet och medmänsklighet genomsyrar hela serien.

Böckerna är lättlästa. Läs dem gärna!!

Vi säger väl hej så länge!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0