Charlotte Weibull och hennes dockor

 
Nu i helgen satt vi och ugglade. Vi måste väl hitta på något, sa hustru Persson. Har du något förslag? Det hade jag men de föll inte i god jord. Vi kunde ju köra till Åkarp och titta på Charlotte Weibulls dockor, sa hustrun.
Kör i vind, sa jag och vi begav oss i väg till Åkarp. Där hade jag tillbringat nästan tre år på folkhögskola och Specialgymnasium så jag kände väl till vägen..
 
Hennes alster finns numera på Möllegården, som drivs av Burlövs kommun Efter ett långt arbetsliv lämnade hon hela sin samling vid 87 års ålder. Hon sitter nu på ett hem i Arlöv nyss fyllad 95 år.
 
Som flicka hette hon Eva Ragnhild Gottfries. Efter studenten började hon läsa på universitetet i Lund. För att tjäna lite extra började hon jobba på Ferrosan i Malmö. Där träffade hon en ung man som hette Jack Weibull (igentligen hette han John Lorens W.). Han börja kalla henne Charlotte. De gifte sig och det blev Charlotte Weibull i framtiden.
 
Hennes mormors syster sydde upp folkdräkter på beställning. Det blev en massa små tyglappar över och det tyckte Charlotte var synd att slänga. Varför inte använda dem som kläder till små dockor. Och så var Charlotte fast. Resten av hennes liv skulle handla om dockor och dräkter.
 
Hon och hennes man konstruerade en docka där ben och armar kunde placeras i olika lägen. Och dockorna fick kläder. Först man- och kvinnodräkter från alla Skånes 23 härader. Och sedan blev det dräkter från andra landskap. På den vägen blev det. En av de popularaste dockorna blev Nils Holgersson med röd mössa.
 
Möllegården i Åkarp är väl värt ett besök. För oss blev det en stor upplevelse. Charlottes samlingar är minst sagt enorma.Där finns även ett kafé där man kan avnjuta bla Caffe Latte med morotskaka precis som hemma i Landskrona.
 
Jag har lagt in lite bilder så ni kan få en uppfattning om allt som finns. Åk gärna dit!!!!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0