Freden i Roskilde 350 år

image244

I Landskrona flaggade man för Roskildefredens 350 årsjubileum

image245

Tavla av Johan Filip Lemke med Karl X Gustav och den svenska hären över Bälten

Den 26 februari 1658 undertecknades fredsavtalen i Roskilde mellan Sverige och Danmark.

Det var ingen höjdare för Danmark som förlorade Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Bornholm och Trondheims län till Sverige. De två senare fick dock Sverige lämna tillbaka några år senare. Så kan det gå.

Kung Fredrik passade på att förklara krig mot Sverige när Karl X Gustav var nere i Polen och krigade. Men Karl Gustav blev förbannad och tågade mot Danmark söderifrån. Det fortsatte med tågen över Bälten i vinterkylan och mot sådant hjältemod hade inte Danskarna mycket att sätta emot och det blev fredsförhandlingar som så småningom resulterade i Roskildefreden.

Danskarna försökte några år senare att återerövra Skåne, men detta mislyckades trots hårda strider.

Nu har åren svunnit och vi gammeldanskar känner oss nu som goda svenskar. Det stämmer nog att tiden läker alla sår.

Kommunen skall ha lite aktiviteter med anledning av 350-årsdagen men vädret är så dåligt att det blir lite avslaget, Men man flaggar i alla fall på Rådhuset!

Vi hörs!!

Gruppfoto

image241


Häromdagen fick jag ett mail som föreställde ett gruppfoto.

Jag tyckte det såg lite speciellt ut och jag vill gärna visa er detta så får ni själva skaffa er en uppfattning.

Det är en som visar ena skon. Det är nog ganska vågat.

Undrar just hur de resonerar när de ser bilden. " Du gör dig verkligen bra på kort, och så lik dig du är"!

En bild säger mer än tusen ord. Jag slutar för den här gången.

Födelsedagskalas

image240


Ett glatt gäng firar bloggarens födelsedag!


Åren går. Bloggaren har blivet ett år äldre,


Födelsedagar kan firas på olika sätt. För några år sedan slog hustru och jag ihop våra födelsedagar och hade ett hejdundrandes 145-års kalas med en massa gäster. Så gör man väl någon gång, men det lär knappast bli någon vana.


I år var årtalet lite mer blygsamt så vi bjöd bara in våra närmaste vänner. Phaderbroder h'Atlas kunde inte komma av hälsoskäl, men vi var ett fint gäng i alla fall.

För att det skulle bli enklare för hustru åt vi lunch på Gammeleksgården, ett gediget matställe som ligger en liten bit från centrum. Man brukar inte bli besviken och det blev inte den här gången heller.

Vi börja med en räk-cocktail och till den drack vi ett underbart vitt vin.

Till huvudrätt blev det kalvstek, en superb sådan!, som avnjöts med ett dito rött vin.

Chaufförena drack lite svagare varianter får jag tillägga om nu polisen skulle råka läsa bloggen.

Vi fortsatte hemma till oss där vi drack kaffe med avec. Och så blev det naturligtvis mycket prat och samvaro.

Här sätter jag punkt.


Hustru Persson har fått nytt databord

image239


Under lång tid har vi bara haft en dator. Men eftersom hustru ägnar mycket tid åt släktforskning och mer och mer hjälpmedel blir tillgängliga på nätet, har behovet vuxit sig allt starkare att ha en egen dator.

Med hjälp av vår yngste son Stefan fick hon så en egen dator. Vi hade ett gammalt databord som vi haft till en Mac för ett bra tag sedan. Det fick duga till en början. Men det började sakta men säkert ramla ihop och behovet av ett nytt bord blev allt större. Vi kollade på diverse möbelaffärer och kontorsvaruhus inklusive IKEA, men hittade inget som passa.

Så en dag sa vi: nu far vi till Ekeby möbler och där fick vi slutligen napp. Det skulle ta ett par veckor och det gjorde det också. Vi hämtade ett ganska stort platt paket.

Nu skulle bordet monteras och det var min uppgift. Det viktigaste är att göra allt rätt från början. Allt för många gånger har jag varit med att när det närmar sig slutet har man fått börja om från början igen.

Jag tog in paketet i tvättstugan och där fick ingen störa mig. Jag sorterade upp alla lösa delar in i minsta detalj och så satte jag igång. Sakta fortskred arbetet och efter ett par timmar satte jag dit den sista lösa prylen. Det var fullbordat!!

Sen gällde det att flytta över datorn från det gamla till det nya bordet utan att blanda ihop sladdarna.  Och kan ni tänka er. Även detta lyckades, fast jag var ganska nervös när jag försökta starta datorn. Den uppförde sig som den skulle. Astrid Lindgren skulle nog ha kallat det här för ett stolleprov.

Ja, roligare än så här blir det inte.

Morsning!!

Bloggaren har varit på kurs

image238

Ekenäs Herrgård


Det var ett bra tag sen sist. Jag blev erbjuden att vara med på en sk workshop för bin och andra gaddsteklar. Det var inte kattskit. Jag tackade naturligtvis ja. Det skulle bli kul att träffa de store pojkarna i branschen.

Vi skulle hålla till på Ekenäs Herrgård. Det var ett underbart ställe som låg ca en mil utanför Flen. De sista ägarna hade donerat hela gården till en stiftelse som hette Oscar och Lili Lamms minne. Stitelsen månade om vetenskap inom jord- och skogsbruk  samt svensk naturvård. Arrangörerna hade sökt pengar från stiftelsen för hela övningen och det innebar att  allt var fritt - kost och logi samt resor.

Jag reste upp i god tid och passade på att besöka Christian och Victoria. Det var trevligt som vanligt. Vi spetsade det hela med ett besök på en etiopisk restaurang där vi smaskade i oss allahanda godheter.

Workshopen varade 1 och 1/2 dag, Det var en blandning av proffs och amatörer som presenterade en mängd varierande  föredrag. Även jag bidrog med ett litet epos om bifaunan i Ålabodarna och Sundvik. Det hölls ett högt tempo och det blev ingen tid över till middagssömn, men det fick man ta. Det var en mycket trevlig och stimulerande övning som jag säkert kan ha glädje av i framtiden.

Sen åter tillbaka till Christan i Solna. Han var bussig och körde mig till Uppsala där jag hämtade en låda bestämda bin hos Ingrid Bramstorp med make Stig.

Dagen efter gick resan till Landskrona. Sen har jag haft fullt upp med latinet och min fotokurs och vidare har jag plockat in bina i min samling där de nu är i säkert förvar. Det är full rulle.

Nu skall jag ta en paus och titta på slalom.

Morsning!!

Nytt processionskors

image237

Rose-Marie Bengtsson med processionskors och ljusstakar.

Det är inte bara rån och inbrott och allsköns elände som händer i Landskrona.

I dag fick vår fina kyrka, Sofia Albertina , ett nytt processionskors tillverkat i glas av en landskronakonstnär, Rose-Marie Bengtsson.

Det är minsann inte fy skam. Tittar vi på en del av de andra inventarierna så är det flera celebriteter som bidragit med utsmyckningen.

Vi läste i tidningen att korset skulle invigas i dag kl 10 så vi fick skynda på med både frukost och tidningsläsning. Det kändes lite ovant för en gammal pensionär, men det fick man ta,

När vi kom till kyrkan var många redan där. De var nästan som julottan. Så började mässan med att Rose-Marie i spetsen för en liten procession av kyrkoarbetare vandrade altargången fram  och placerade korset och ljustakarna framme i koret. Sen fortsatte det med psalmer och predikan och fader vår på nysvenska som sig bör ny för tiden.

Eftersom det var fastlagssöndagen avslutades samvaron med kaffe och fastlagsbullar.

Sen gick vi hem till Super G. Några rader kyrkohistoria hade skrivits.

Vill ni se mer av vad Rose-Marie gjort titta in på julaktiviteter, ett tidigare inslag i min blogg.

RSS 2.0