Lite om ovanliga skråparter




Blommande vitskråp




Blommande bitterskråp


Pestskråpen är ganska välkänd för de flesta. Den växer på fuktiga lokaler, gärna i vägrenar, bäckkanter och diken. Den togs hit av munkarna och ansågs ha en viss läkande effekt.

Som sagt den är minst sagt vanlig här nere i Skåne, men det finns även sällsynta arter av detta släkte.

I John Krafts flora över Landskronas kommun finns vitskråp noterad från Säbyholmsparken, men det finns ytterligare en art, bitterskråp, som förekommer på en lokal i Erikstorp.

Arterna är ganska lika varandra med vita blommor och runda blad. Det är troligen orsaken till att man inte noterat bitterskråpen.

Bladen är som sagt ganska lika, men arterna är lätta att skilja när de blommar. Just nu är rätt tid att kolla läget.

Jag har varit ute och fotat dem och lagt in bilderna på bloggen. Som ni ser är de ganska olika. Lite längre fram på sommaren är det bara blad för hela slanten och då är det svårare att skilja dem åt.

Är det någon som är intresserad så heter bitterskråpen Petasites japonicus på latin. Det kan vara lite kul att veta. Namnet antyder ju också att den inte är svensk dvs den inte tillhör den svenska floran. De bestånd som finns är som regel förvildade exemplar.

Men det är kul i alla fall.

Hej då!!!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Äntligen ett namn på mina konstiga växter i slänten i trädgården! Vitskråp! Vilket tråkigt namn; tur att det inte var vitskräp i alla fall! Tack för det!

Så vackert med scilla - fina bilder du visar. Även i Götet njuter vi nu av blåa hav i alléerna.

2012-04-19 @ 18:34:46
Postat av: Eivor

Att besöka bitterskråpen när den blommar kommer att bli tradition för mig! Tack för tipset - via broder Ingvar. Samtidigt kan man plocka ramslök som växer i närheten och koka soppa. Underbart god!

2012-05-06 @ 22:27:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0