Guldbröllopsresa med HurtigruttenVi har just landat i Kirkenes med planet från OsloDet värmer med ett välkomnade ordVår båt Hurtigruttens "Polarlys"Nordkap med Birgitta och Globusen, monomentet som är en symbol för NordkapNordkapBesök hos en samebosättning med souvenirförsäljningRenar på vägen ute på MageröyaHammerfestSolnedgång över havetMannen som grundade Hurtigrutten 1893, Richard With. Byst i StokmarknesTurister med sina kamrorEn båt som far på havsörnssafariSvolvaer. Magic ice. Fisk som slukat en fiskSvolvaerGuldbröllopsparet och flickan som sjöng för oss i matsalen utanför SvolvaerVi möter Hurtigruttens "Kung Harald" på väg norrutPå fjärde dagen passerar vi äntligen polcirkelnHustru Persson i SandnessjönDet är inte billigt i NorgeVi passerar Torghatten med sitt hålNidarosdomen i TrondheimNidarosdomen från en annan vinkelDet bjöds på en superb fairwellmiddag. Överst gravad lax, sedan hälleflundra och underst kokt laxNär vi närmar oss Bergen tornar orosmolnen upp sigLaxodling i kassar var vanlig längs norska kustenVäl i land i Bergen tar vi transferbussen till flygplatsen för vidare transport till Köpenhamn


Vi hade länge diskuterat hur vi skulla fira vårt guldbröllop. Till slut kom vi fram till att åka Hurtigrutten vore häftigt. Sagt och gjort, resan bokades. Vi valde att starta längst upp i norr, i Kirkenes.

Så kom dagen. Vi åkte till Köpenhamn för att starta tidigt dagen därpå. Det var self-service in-checkning, helt nytt för oss, men med lite hjälp hade vi bokat vårt bagage ända fram till Kirkenes. Skönt!!

Kl 6 på morgonen flög vi iväg, pausade lite i Oslo och kl 11 var vi i Kirkenes. No problems so far. Men vårt bagage var inte med. Gjorde reklamation. Då fick vi veta att vi skulle tagit ut väskorna i Oslo och gått genom tullen och sen lämnat in dem igen. Rackarns!!. Detta för att Norge inte var medlem i EU. Mannen lovade att fixa det . Vårt bagage skulle vara i Hammerfest när vi kom dit. Det var bara att hoppas.

Vi checkade in på vår båt "Polarlys" och resan kunde börja. Vi åkte genom ett kargt landskap utan buskar och träd. Vi var ju uppe i Arktis.

I Honningsvåg hoppade vi på en utfärdsbuss för att besöka Nordkap. Det blev en underbar resa med vackert väder. Tidig frukost på Nordkapsklippan. Sen gick vi ut på plattan för att njuta av utsikten från den nordligaste punkten på det europeiska fastlandet. Verkligt häftigt!!!
Vi fortsatte vidare, besökte en samefamilj som  sålde souvenirer och lät sig fototgraferas. För min del kunde de gärna ha skippat besöket.
När vi kom till Hammerfest var båten redan där och till vår stora glädje - våra väskor. Allt var frid och fröjd igen.

Båten tuffade på med 15 knop i timmen.

Vid midnatt kom vi till Tromsö, där vi lyssnade på en konsert i Ishavskatedralen. Stämningsfullt.

Båten fortsatte vidare medan vi sov. I Stokmarknes besökte vi Hurtigruttsmuseet. När vi så kom till Svolvaer besökte vi Madgic Ice, ett isgalleri som var helt fantastiskt.

I dag var det den 19 augusti, vår guldbröllopsdag. Vi startade i baren med en Dry Martini före middagen. Allt lugnt och fint, Vad vi inte visste var att vår son Christian hade ringt och talat om att vi firade guldbröllop. Och plötsligt kom ett gäng servetriser och gratatulerade och en sjöng en hyllingssång för oss och sen klappade alla i matsalen i händerna. Kändes riktigt fint. Mot slutet av måltiden dök ett gäng tumlare upp och slog volter. Fin avslutning.

Tidigt på morgonen passerade vi polcirkeln. Vi var fortfarande långt norrut.

Landskapet började så småningom skifta i karaktär. Klipporna blev allt mer bevuxna. Vid middagstid såg vi människlig odling. Längs kusten fanns flera kobesättningar. På fälten låg storbalar. Men ack så isolerade. Det fanns kanske någon väg dit, men vi lyckades inte upptäcka någon.

På den 5te dagen kom vi till Trondheim. Vi hade bokat en stadsrundtur med besök på Nidarosdomen. Det var en av de absoluta höjdpunkterna på resan att besöka domen. Med hjälp av två duktiga guider fick vi historien kring både utsidanoch insidan av domen. Den är norsk nationalhelgedom, krönigskyrka, fast numera krönes inte de norska kungarna, men väl välsignas. Näst Uppsala domkyrka är den den största kyrkan i Norden. 1869 påbörjades en stor restaurering som inte blev helt klar förrän 2001.

Åter på båten besöker vi kaptenens brygga, får se massor med instrument och veta hur man styr på natten och i oväder. De jobbar i team om två i 12 timmar och sover sedan i 12 timmar. Efteråt bjöds på en drink.

Vi far vidare och nästa dag når vi resans mål, Bergen. Då hade vi färdats 250 mil. Inte illa.

Sedan tar vi vårt bagage, tar transfern till flygplatsen och vidare till Köpenhamn.

Planet var två timmar försenat och på Kastrup var det problem med Öresundstågen, men så smångingom kom vi hem och allt var frid och fröjd.

En fantatisk resa var tillända med många fina upplevelser.

Kommentarer
Postat av: Christian

Fina bilder. Det var ju kul att det fungerade med överaskning. Victoria fixade fram telenr till olika båtar och ni "avslöjade" själva båtnamnet. Personalen hade fri händer sedan.

2011-08-25 @ 21:36:09
Postat av: Stefan

En härlig resa, ett riktigt äventyr!

2011-08-26 @ 18:33:10
URL: http://www.gemzell.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0