Millennieskifte i Etiopen

I Etiopen  följer man den julianska kalendern. Den är ca sex och tre kvart år efter vår tideräkning.

I dag den 11 september firar man millennieskiftet i Etiopen. Det är jättestort i Etiopen och eftersom vi  bott 5 år i Etiopien känner vi själva upplagda att delta i firandet. Det lär dock inte bli så våldsamt för vår del, men det är viktigt att känna delaktighet. Här nere har vi ingen Etiopisk restaurang. Det  fanns förut en i Lund, men den har slagit igen. Det finns en i Köpenhamn, men det är lite för långt. Man måste nog ha bokat i god tid, så det får bli i hemmets vrå. När vi är i Stockhoöm brukar vi gå på Abessinia

Tideräkningen skiljer sig en hel del från vår västerländska. Förutom årtalet så har de tretton månader inte tolv som vi. I reklamen heter det "Thirteen months of sunshine". De är alla 30 dagar utom den sista som är 5 eller 6.

Det är nyårsdag den 11 september, men det visste ni redan. Dagen börjar när vår klocka är  6 dvs när vår tid är 12 är deras bara 6. Litet knepigt att hålla reda på när man skulle på möte. Vi brukade oftast kolla upp viken tid som avsågs.

Känner ni till att Rasta eller Rastafarairörelsen på Jamaica  dyrkar Haile Selassi som Messias. De har uppkallat rörelsen efter kejsaren. Innan han blev  kejsare hette han Ras Tafari Makonnen. Ras är här en titel och betyder ungefär general. Det är också normalordet för huvud på amarinja.


Han har också skänkt lite mark i Etiopien till rastas. Inte så mycket  men för dem är den helig. Nu finns det en liten koloni rastas på den platsen. Jag läste på nätet att de tänkte  fira millienneskiftet  med 35 dagars festligheter.

När Haili Selassi kom på statsbesök 1966 hälsades han som frälsare av 10000 tals rastas på Kingstons flyplats.

Nog är det lite märkligt.

Jag tror jag slutar här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0