En cykeltur längs kusten



Elefanter och kameler med både en och två pucklar



Calle Sundewall i berättartagen



Hildesborgs slott



Den f. d. stallbyggnaden som lär vara ett arkitektonisk mästerverk


Nu har den värsta värmen lagt sig och vi kan åter vistas utomhus utan risk för värmeslag.

Vi hade bokat in oss på en guidad tur per cykel längs kusten från Borstahusen till Hildesborg.

Vi cyklade längs Exercisfältet och där gick det elefanter och kameler och en del andra djur. Det var Circus Maximum som hade slagit läger. Lite exotiskt, men jag retar mig på namnet. Under antiken fanns det en Circus Maximus och så skall det naturligtvis heta om man talar latin, men skit samma.

Vi samlades vid Borstahusens Camping och sen bar det iväg norrut. Vår guide Calle Sundewall berättade om den försvarslinje som byggdes långt före Per Albin-linjen, närmare bestämt i början på 1700-talet efter direktiv av Karl XII nere ifrån Bender där han satt fånge. Han var rädd att dansken skulle komma. Stenbock sa att det är ingen fara, men kungen slog näven i bordet och då var det bara till att bygga. Det byggdes en linje av skansar från Båstad i norr ner till Trelleborgstrakten. När den väl var färdig fanns inget hot längre och projektet las ner och de pengar som fanns kvar skulle användas till det nya befästnigsarbetet i Landskrona. Även det blev ett misslyckande.

Vi stannade till där transatlantiska kabeln en gång hade gått. Nu fanns inget kvar men tanken var svindlande alla meddelande hade gått via denna kabel. Detta var före telefonens tid.

Så kom vi framt till Fredriks läge. Det hade fått sitt namn från en Fredik Wachmeister på Sireköpinge som behövde fisk i dieten och därför anla ett lite läge.

Så upp till Hildesborg. Jag skall inte trötta med alla ägarlängder, men det var ett förtjusande ställe med en  fantastisk utsikt över Öresund. Tiderna ändras från att en gång ha sysselsatt en bra bit över 100 man till att vara ett fåmansföretag.
Men så är det nuförtiden. Lantbrukaren av i dag är ofta en ensam man.

Vi tog oss tid med en rundvandring i den fina parken. Ett par rådjur dök upp och fullbordade besöket.

Sen var det som tur medvind hem.

Väl hemma, en dusch och en försenad middagslur.

Vi hörs!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0